WhatsApp höjer åldersgränsen inom EU

WhatsApp Logo

Meddelandetjänsten och appen WhatsApp får en ny åldersgräns för användare inom EU. Från och med den 25 maj måste du vara 16 år för att använda tjänsten.


  • WhatsApp och Facebook har fått stor kritik de senaste åren
  • Vill dela personliga uppgifter med varandra – EU stoppade delningen
  • Alla konton utanför EU har fortsatt åldersgräns på 13 år
  • Du kan ladda ner all dina information från WhatsApp

Det är inför EU:s nya dataskyddsförordning GDPR som WhatsApp meddelar den kommande förändringen. För att möta kraven i förordningen ska alla befintliga och nya användare bekräfta sin ålder när de loggar in i WhatsApp-appen. Exakt hur tjänsten ska kontrollera sanningshalten i svaren är ännu okänt.

Med fler än 1,5 miljarder användare i januari enligt Facebook är WhatsApp en av världens absolut största meddelandetjänsten. Enligt moderföretaget Facebook kommer WhatsApp inte att be om nya rättigheter till insamling av personlig information inför GDPR. Detta enligt en överenskommelse med EU.

I ett meddelande säger Facebook att målet framöver är att förklara hur de använder och säkrar den information som företaget [WhatsApp] har om användarna. WhatsApp kommer inte att ändra ålderskraven utanför EU och behåller därmed den nuvarande gränsen på 13 år.

Både WhatsApp och Facebook har fått svidande kritik de senaste åren för hur de hanterar information på sina respektive plattformar.


Facebook nu senast efter den stora skandalen med Cambridge Analytica och hur de fick tillgång till miljontals användares personliga information. WhatsApp för hur de krypterar sin tjänst och delar information med Facebook.

Och kontroverserna lär inte sluta bara för att ögonen är på de båda tjänsterna. WhatsApp har redan bekräfta att de tänker försöka dela mer information med Facebook längre fram, exempelvis telefonnummer. Målet är primärt att kunna rikta mer specifik reklam, men också förbättra sin produkt (vad nu det innebär).

Den som undrar vad WhatsApp faktiskt spara och kan dela med andra kan nu ladda ner en komplett historik över all data som lagrats. Det omfattar bland annat mobiltelefonens märke och modell, kontakter, grupper och blockerade nummer.