Spotify blir bättre för de som lyssnar gratis – får premium-funktioner

Spotify Logo

Om du föredrar att lyssna på Spotify utan att betala, då har musiktjänsten några riktigt trevliga nyheter du bli känna till.


  • Du slipper shuffle-funktionen i 15 förgjorda låtlistor av Spotify
  • Omarbetad design i mobilappen
  • Smartare rekommendationer för musik
  • Nytt datasnålt specialläge som drar upp till 75 procent mindre data

Det är en hård kamp mellan de stora digitala musiktjänsterna på internet. Spotify är låst i en hård strid med Apple Music, och om den senaste trenden håller i sig kan konkurrenten gå om Spotify i antal betalande användare redan sommaren 2018.

För att locka till sig fler användare som kan lockas till att betala för en premium-prenumeration har Spotify presenterat en rad förbättringar till tjänsten. Målet är att hålla avstånd till Apple Music och samtidigt behålla befintliga användare.

Idag presenterade Spotify en omarbetad mobilapp för gratisanvändarna. Bland nyheterna finner vi 15 olika spellistor med totalt 750 låtar att välja fritt mellan. Ja, du läste rätt. Du kan faktiskt välja själv bland låtarna istället för att stå ut med appens shuffle-funktion, dock gäller det inte alla låtar på Spotify. Bara de listor som Spotify skapar åt dig.

spotify-mobile-2018Andra förbättringar är omarbetade och bättre rekommendationer på musik. Spotify är nu effektivare på att gissa vilka grupper och låtar du vill lyssna på utifrån vad du vanligtvis föredrar.


Den som tycker om att strömma musik till sin mobiltelefon över mobilnätet kan nyttja ett nytt, datasnålt specialläge. Med det aktiverat strömmas mindre data vilket är snällare mot din surfpott. Enligt Spotify kan du spara upp till 75 procent jämfört med normalläget. Visserligen minskar ljudkvaliteten på låtarna, men det är ett litet pris för längre surf, eller hur?

Babar Zafar är ansvarig för produktutveckling på Spotify. Enligt honom är det här bara början på en evolution för den svenska musiktjänsten.

Den nya applikationen för Android och iOS handlar om att ge mer frihet åt användarna. Att ge dem bättre kontroll över sin upplevelse så att de enklare kan hitta och strömma sina favoriter varhelst de befinner sig. Åtminstone är det så som Spotify vill presenter sin nya app.

Frågan är – håller du med om att det stämmer?