Webbläsaren Opera får batterisparläge – kan ge 50 procent längre batteritid

Opera Battersparläge Mac

Webbläsaren Opera byggt nyligen in stöd för annonsblockering och VPN. Nu kommer nästa stora nyhet — ett batterisparläge som ska öka din bärbara dators battertid med upp till 50 procent.

I skrivande stund finns batterisparläget implementerat i den senaste utvecklarversionen. Det betyder att vanliga användare inte kan prova det än på ett bra tag.


När batterisparläget väl släpps i sin färdiga form kan vi räkna med klart längre batteritider enligt Krystian Kolondra som är utvecklingsansvarig på Opera.

Enligt Krystian har det gjorts kraftiga optimeringar med reducerad aktivitet i bakgrundstabbar, justerbar rendering av webbsajter och förbättringar kring videouppspelning. Allt för att göra batterisparläget så effektivt som möjligt.

Automatisk aktivering av batterisparläget

Opera har testat funktionen med en bärbar dator som kör Windows 10 (64-bitars) och lyckades då få 49 procent längre batteritid än med konkurrerande webbläsaren Chrome. Det med jämförbara förhållanden under testerna.

Nämnvärt är att testerna gjordes med annonsblockering aktiverad. Den ökade batteritiden skulle till stor del kunna komma från detta, så innan vi själva får testa tar vi siffran med en nypa salt.

När batterisparläget släpps i sin färdiga form så kommer funktionen inte att vara aktiverad från start. Istället visas en blå ikon bredvid webbläsarens adressfältet. Klickar man på den aktiveras funktionen.

Opera kan också varna användaren när batteriet i bärbara datorn minskar under en viss nivå. Eller automatiskt aktivera batterisparläget vid behov.

Läs mer om batterisparläget i Opera och ladda ner utvecklarversioner för ditt operativsystem här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.