Fingeravtrycksläsare stöds snart av Windows 10 Mobile

HP Elite x3

Windows 10 Mobile får äntligen stöd för fingeravtrycksläsare.


Med en uppdatering som kommer under sommarmånaderna blir det möjligt för telefoner som kör Windows 10 Mobile att använda biometrisk säkerhet, som fingeravtrycksläsare.

Sen tidigare har Windows Hello, funktionen för att låsa upp telefoner och datorer med ansiktet, fungerat även på mobiltelefoner. Men fingeravtrycksläsare har varit uteslutet.

Efter uppdateringen kan de enheter som stöder fingeravtrycksläsare i telefoner också använda dem, som Hewlett Packards Elite X3. Givetvis krävs rätt sensorer för att det ska fungera så befintliga telefoner utan dessa är uteslutna.

Microsoft har redan ett ramverk för biometrisk säkerhet

Förhoppningsvis tar OEM-tillverkarna till sig inte bara Windows 10 Mobile för kommande telefonmodeller utan även fingeravtrycksläsarna. Det är ett snabbt och smidigt sätt att logga in på telefonen såväl som många tjänster som stöder det.


Ryktade Surface Phone kan med stor sannolikhet sägas få fingeravtrycksläsare eftersom den modellen ska blir en uppvisningstelefon. En modell som visar upp allt det hetaste och senaste som Windows 10 Mobile klarar.

Att Microsoft kan det här med biometrisk säkerhet är det nog ingen som tvivlar på. Redan 2012 introducerade företaget Windows Biometric Framework (WBF) och Microsoft har gjort flera förbättringar kring ramverket sen dess.

Vad tror ni — är fingeravtrycksläsare något som användarna av Windows 10 Mobile faktiskt vill ha och behöver, eller borde Microsoft satsa på annat istället?