Volkswagen återkallar ytterligare 800 000 bilar – avsätter nya miljardbelopp för reparationer

volkswagen-golf-2015


Det går inte bra för Volkswagen. Ytterligare 800 000 bilar kan ha felaktigheter och måste återkallas.

Denna gång är det CO2-värdena som ser ut att vara felaktiga, något som gör att den kända biltillverkaren kan tvingas återkalla för reparation eller service. Primärt rör det sig om modeller med 1,4-liters diselmotor och då serierna Golf samt Polo.

Drabbar även fler tillverkare

Även Audi, Seat och Skoda ska vara påverkade till viss del – så omfattningen är minst sagt besvärande för Volkswagen. Att göra en pudel får helt ny proportioner när biltillverkaren tvingas dra in andra tillverkare i problematiken.

Den ekonomiska situationer blir också besvärande eftersom Volkswagen nu lägger under 2 miljarder euro, eller närmare 18,7 miljarder kronor, för att korrigera problemen med de 800 000 bilarna.


Totalt har Volkswagen avskrivit hela 6,5 miljarder euro för de 11 miljoner bilar som har de tidigare utsläppsfelen. Kostnaderna skenar och frågan är om tillverkaren kan resa sig från skadorna – och då inte bara på bilarna utan även kundernas förtroende.

Flera och tunga återkallningar

Ingen av de större tillverkarna har klarat sig undan fel i sina bilar men Volkswagen tar det hela till nya nivåer.

1,6 bilar återkallades för problem med oljan i växellådor av typen DSG (kan ge elektriska problem i vissa väderförhållanden), 800 000 exemplar av Tiguan-modellen återkallas för säkringsproblem och 239 000 bilar av typen Amarok har risker med läckande bränsleledningar.

Åter igen, det är inte bara Volkswagen som drabbas av problem med sina bilar men det är nu som blickarna är riktade mot den tyska tillverkaren – och för Volkswagen finns inte mycket mer att göra än att rida ut stormen, hur lång den än blir.

Här i Sverige berörs åtminstone 230 000 bilar av de ursprungliga utsläppsproblemen medan det inte finns några uppgifter om hur de senare visar sig i antal bilar. På den punkten får vi avvakta mer information.