Voice.ai anklagas för att ha stulit öppen källkod (GPLv3 / LGPLv2.1)

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

När intresset för AI-tjänster är skyhögt så är det inte konstigt om många bolag snabbt försöker skaffa sig en del av kakan. Ett sätt att snabbt få ut en produkt på marknaden är att använda sig av färdiga funktioner från en tredje part, vilket betyder att man slipper utveckla allt själv. Ingen idé att utveckla hjulet på nytt helt enkelt.

Ett företag som försökt få in en fot på marknaden är Voice.ai. En tjänst som säger sig kunna ändra din röst i realtid med hjälp av artificiell intelligens. De använder egen kod som de skrivit själva och tydligen även en del bibliotek från andra utvecklare, vilket inte är speciellt märkvärdigt eftersom det är vanligt. Men sättet de har gjort det har fått många att höja på ögonbrynen, för det kan vara fulheter i görningen.

Lästips: ChatGPT fick 100 miljoner nya användare på två månader

Anklagar Voice.ai för stulen källkod

En utvecklare anklagar Voice.ai för att ha stulit öppen källkod till sin tjänst. I ett öppet meddelande på bloggen Undeleted Files skriver användaren, som går under namnet Ronsor, om sin kontakt med bolaget bakom tjänsten och hur de inte visat något som helst intresse för en diskussion om det hela.

Det som gör att historiken utmärker sig är att Voice.ai är en betaltjänst som medvetet byggt in skyddslösningar som gör att den underliggande koden inte går att läsa (åtminstone inte enkelt).

Hacker

Problemet här är att vissa av biblioteken är skyddade enligt GPLv3 samt LGPLv2.1. Bland annat Praat som är ett populärt bibliotek för analys av röster i ljudfiler, samt libgcrypt som används för diverse kryptorelaterade uppgifter.

Källkod som använder sig av GPLv3 samt LGPLv2.1 är skyddade på ett sätt som tvingar de som använder dem till vissa åtaganden. Bland annat säger GPLv3 att den som använder sig av källkoden som omfattas inte får hindra spridning eller stoppa läsning av koden på något vis. Man får inte heller förhindra ändring av koden.

Lästips: Vall-E: Ny AI från Microsoft återskapar din röst med enkelhet

Voice.ai kräver fullt ägandeskap för all kod

Vilket går helt emot de krav som Voice.ai har på sin webbsajt. Där står att bolaget bakom tjänsten tar fullt ägandeskap för produkten (vilket alltså är omöjligt med öppen källkod under GPLv3). De säger också att man inte får överföra, modifiera eller dekopilera deras kod. Vilket också är omöjligt att kräva när de använder öppne källkod under GPLv3.

När utvecklaren Ronsor kontaktade bolaget och begärde ut den fullständiga källkoden, vilket hen har rätt till enligt licensen för den öppna källkoden, så svarade de med att lägga locket på. Ronsor kastades ut från den officiella Discord-gruppen och sen har det varit tvärtyst.

Det återstår nu att se huruvida Voice.ai väljer att kommentera det hela eller om de istället hoppas på att nyheten ska ebba ut så att de kan fortsätta erbjuda tjänsten med den öppna källkoden utan att någon kommer ihåg det.

Via Undeleted Files och Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.