VLC 3.0 får stöd för 360-material — visar både videor och fotografier

vlc 3 screenshot

VLC 3.0 är släppt – läs om alla nyheterna härDet finns ingen bättre videospelare än VLC — oavsett om du använder Windows, macOS eller Linux. Det är marknadens bästa, mest funktionella och högst skattade gratisprogram genom tiderna, och om du använder VLC för macOS lär du uppskatta att något så bra snart blir ännu bättre.

VLC 3.0 för macOS kommer nämligen med stöd för uppspelning av videoklipp och fotografier tagna i 360 grader. Tack vare stödet för OpenGL och Direct3D11 är visningen hårdvaruaccelererad för att avlasta processorn. För att testa stödet har utvecklarna arbetat nära företaget Giroptic.

Tillsammans harde lagt in stöd för de tre uppspelningslägena zoom, little planet och reverse little planet. Det finns även för spatial- och spherics-specifikationerna som används när 360-material skapas. Det ska maximera kompatibiliteten med befintliga digital- och videokameror.

Nya versionen av VLC för macOS är inte riktigt färdig utan finns endast släppt som förhandsversion. Det betyder visserligen att du redan idag kan ladda ner och testa VLC 3.0, men också att det troligtvis finns otrevliga buggar som kan göra livet surt för dig. Och det ger dig en möjlighet att rapportera dem så de kan fixas.


Har du installerat VLC 3.0 men saknar material för att testa 360-stödet finns tre videoklipp att titta på här. Vad tycker du, är 360 grader rätt väg att gå eller är det här en fluga som snabbt går oss förbi?