Vivaldi – nya webbläsaren för avancerade användare

Vivaldi

Har du hört talas om webbläsaren Vivaldi? Bli inte förvånad om inte du inte har det för få vet att den faktiskt existerar.

Utvecklad av tidigare medlemmar som arbetat med kända Opera och med den avancerade användaren i fokus är Vivaldi något av doldis på marknaden; vilket kanske inte är konstigt med tanke på hur tuff marknaden för webbläsare är idag.

Vivaldi har flera ess i skjortärmen att ta till för att locka användare och vi på Tekniksmart är mycket nyfikna på vad som finns att erbjuda.

Dynamiskt gränssnitt

Bland annat är gränssnittet i webbläsaren dynamiskt och föränderligt efter vilken webbsajt man besöker. Det betyder att färgtemat ändras beroende på hur webbsajten man besöker ser ut.

Vivaldi är även optimerad för navigering med tangentbordet om det skulle behövas, något som minimerar bruket av datormusen eller pekplattan.

Det finns en inbyggd e-postklient för den som behöver det (seriöst, hade vi inte släppt det där nu?), inställningar går att synkronisera mellan olika plattformar med inbyggt stöd för detta och Vivaldi använder den senaste webbtekniken.

Byggd på Javascript och React

Hela webbläsaren är byggd på Javascript och React vilket gör Vivaldi helt unik idag. Det här är en webbläsare som är byggd av webben, för webben.

De allra flesta kommer inte ha någon som helt nytta av köra Vivaldi istället för Edge, Chrome, Safari, Opera eller Firefox. Fortfarande rör det sig om testversioner som går att ladda ned så det kan vara bra att avvakta något för vanliga användare.

För de våghalsiga finns den officiella webbsajten för Vivaldi att besöka.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.