Devd – webbservern som sticker upp mot Apache

Abstrakt
Foto: Milad Fakurian, Unsplash

Apache är den mest kända och populäraste webbservern idag men det finns uppstickare som absolut är värda att titta närmare på. En sådan är Devd som med en enkel installationsfil sträcker sig över tre plattformar – Windows, Linux och OS X – med imponerande funktionalitet trots ett litet avtryck på datorn.

Devd har inget grafiskt gränssnitt utan körs uteslutande från en kommandprompt och går att köra varhelst man placerar filen (nåja). När man kör kommandot ”devd ./ -ol” körs webbservern och den förvalda webbläsaren öppnar en flik som visar root-mappen för användaren.

Om det ändras något i denna mapp kommer fliken automatiskt att uppdateras för att reflektera det nya innehållet. Praktiskt och enkelt för de mest enklaste av användare.

Enklare och specialiserad

Även om Devd inte är lika avancerad eller mångfacetterad som Apache så betyder det inte att funktionerna är få. Med rätt val i komanndoprompten kan webbservern glänsa ordentligt, speciellt om man inte behöver något så tungt som Apache på datorn – en webbserver som verkligen kan lägga på filer i mängder.

Här är några av de kommandon som Devd kan köras med:

– H lägger till header-information till loggen som visas i kommandprompten.
– A ger en lista med alternativ för att specificera en adress att lyssna på.
– d begränsar bandbredden mot besökande klient (downstream).
– u begränsar bandbredden uppströms (upstream).
– n lägger till en fördröjning (latency) räknat i millisekunder.
– p specificerar en andra port att lyssna på. Om man inte specificerar en manuellt kommer Devd att designera en port automatiskt.

Devd kommer inte att vara bekväm för alla då Apache på många sätt är det bättre valet om man vill ha en stabil utvecklingsmiljö bakom webbservern. Det finns dock flera intressanta lösningar med Devd som gör den bättre än Apache i vissa fall.

Tidig version att testa

Till att börja med är uppstickaren betydligt mindre och lättare, fungerar perfekt för specialiserad användning för specifika lösningar – som när man behöver simulera att internetanslutningen är begränsande för användaren och se hur webbsajten man använder kan optimeras för en så bra lösning som möjligt.

Devd är minst sagt ny med version 0.1 som släpptes den 23 oktober så ha i åtanke att det inte på något sätt kan ses som en stabil webbserver för professionellt bruk – än. Vill du prova finns webbservern att ladda ned direkt från Github – här är den officiella nedladdningssidan för projektet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.