eFast Browser försöker ersätta din webbläsare – ny malware

Hacker

Om hackarna inte kan hitta sårbarheter i din webbläsare så försöker de istället byta ut hela webbläsaren mot en som är skadlig.

Med en ny malware kallad eFast Browser tas din befintliga webbläsare över helt och ersätts av en annan. Använder man Chrome avinstalleras denna och eFast Browser ersätter som den primära webbläsaren.

Som ni kanske gissat är det absolut inte någon fördelaktig lösning för användaren utan ett direkt drag från kriminella för att nå din dator.

Baseras på Chromium

Det smarta är att eFast Browser ser i det närmaste identisk ut med Chrome, mycket då grafiken har liknande drag och under huven hittar vi faktiskt Chromium (som Chrome baseras på).

Allt för att vagga in användaren i falsk säkerhet. Vi tror att många låter sig luras av tilltaget och det kan få ödesdigra konsekvenser om man är oförsiktig.

Det som är bra i kråksången är att webbläsaren nu verkar bli så bra på säkerhet att kriminella inte arbetar lika hårt för att knäcka säkerheten – de försöker helt enkelt byta ut hela webbläsaren.

Där har vi ett bra bevis på att Google och de andra webbläsarutvecklarna har lyckats riktigt väl.

Webbläsarna blir allt säkrare

En anledning till att säkerheten ökat exponentiellt på senare tid är att Google tvingar utvecklarna av tillägg att skicka in dem för validering innan de kan installeras. All kod valideras, signeras och godkänns innan den kan användas i Chrome, något som inte fanns tidigare.

Är det här rätt väg att gå – att låsa in webbläsarna i appbutiker där osignerade tillägg inte kan installeras? Personligen tycker jag det är riktigt bra då säkerheten ökar och kvaliteten likaså.

Om du är drabbad

eFast Browser rotar sig tacksamt nog inte speciellt hårt i operativsystemet utan kan enkelt avinstalleras den vanliga vägen i Windows. Problemet är hur webbläsaren faktiskt kom in i datorn.

Kolla alltid en extra gång med ditt antivirusprogram och komplettera gärna med Malwarebytes Anti-Malware så att ingen skadlig kod ligger i bakgrunden och laddar ned otyget.

Den vanliga vägen för eFast Browser ser idag ut att vara injektion i datorn via gratisprogram som laddats ner från okända och osäkra källor. Kolla alltid så dina program kommer från säkra webbsajter och gärna officiella sådana för respektive program.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.