Microsoft installerade Windows 10 på fel datorer

Windows 10 Dator Smartphone

Hoppsan Microsoft, det där var absolut inte bra.

Utan att mena det råkade Microsoft uppdatera ett stort antal datorer med Windows 10 – trots att användarna inte hade bett om det. Anledningen är ett fel i Windows Update som tvingade datorerna att installera det nya operativsystemet, något som kan få stora konsekvenser för såväl datorer som användare.

De som påverkats av problemet har använt antingen Windows 7 eller Windows 8 och Microsoft var snabbt ute med en officiell ursäkt till alla som berörs. Anledningen till det hela är en uppdatering som skulle vara valbar för användarna men som Microsoft av misstag satte som en förvald sådan.

Kan avbryta i sista stund

Tacksamt nog verkar det som att användarna själva måste godkänna att just Windows 10 ska installeras, vilket gör att skarpsynta kunde avbryta i sista stund och komma undan. De som däremot inte läste speciellt fick sig en ordentlig överraskning av det sämre slaget.

Jag kör själv Windows 10 på en dator (och OS X på en annan) och tycker att operativsystemet är riktigt trevligt. Det är helt klart ett lyft jämfört med Windows 8 men så klart tycker kanske inte alla samma sak.

Microsoft har sett sitt misstag och gör förhoppningsvis inte om det igen. Frågan är nu – är du en av de drabbade? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Windows 10 växer sig allt större

Microsoft har sett en snabb tillväxt för Windows 10 och operativsystemet har tagit emot av positiva recensioner världen över. När Windows 10 lanseras för mobiltelefoner och Xbox One under november 2015 kommer vi att få se en ännu snabbare tillväxt.

Om Microsoft lyckas fånga marknaden för smartphones med Windows 10 kanske vi äntligen får se hur Redmond-företaget får växa i en kategori där man konsekvent misslyckats år för år.

Windows Phone var aldrig den lösning som någon hade önskat och det märks inte minst på hur ovilliga mobiloperatörerna är att ta in Windows-telefoner. Faktum är att inte ens med nya flaggskeppen Lumia 950 och Lumia 950 XL verkar intresset vara stort hos operatörerna – ännu har ingen tagit in XL-modellen och fler väljer bort även den billigare varianten.

Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.