Microsoft begränsar OneDrive – betydligt mindre utrymme från 2016

microsoft onedrive logo 2020

Microsoft har minskat mängden utrymme man får på OneDrive och minskningen är minst sagt omfattande för många.

Den som prenumererar på Office 365 får se sitt obegränsade lagringsutrymme minska till 1 TB, något som kommer att betyda problem för många som är över den mängden då Microsoft inte erbjuder mer än så. Det går helt enkelt inte att köpa till sig mer än 1 TB utrymme på OneDrive hur man än gör – så touch luck för alla entusiaster som passerat den gränsen.

Samtidigt tar Microsoft bort betalalternativen 100 GB och 200 GB för att istället ersätta dem med 50 GB som kostar 14 kronor varje månad. Det betyder att man halverar lagringsutrymmet utan att minska prislappen då 100 GB också kostade 14 kronor – vilket gör det hela otroligt jobbigt rent PR-mässigt för Microsoft. Kritiken mot det här draget är minst sagt stort.

Gratisanvändare straffas hårt

Än värre är kanske att man nu endast får 5 GB gratis lagringsutrymme som privatanvändare, en minskning från 15 GB och med det tar Microsoft bort en av anledningarna till varför man ska använda OneDrive som nu inte är mycket bättre än exempelvis Dropbox. Här har konkurrenterna stora möjligheter att slå tillbaka genom att förbättra sina erbjudanden.

Den som fått extra gratis lagringsutrymme genom att använda OneDrive för att lagra fotografier tagna telefonen får se även sitt extrautrymme borttaget. En helt oväntad och minst sagt otrolig vändning från Microsoft som lär få se många lämna OneDrive för andra lösningar nu – och jag är en av dem.

Så hur kommer då ändringarna att påverka användarna?

Alla som idag har obegränsat med lagringsutrymme kommer att fortsätta ha det i 12 månader till för att kunna spara undan allt över 1 TB som blir den nya gränsen. De som har 100 GB eller 200 GB kommer att få ha kvar det så länge de betalar för sig och inte avslutar sina konton. Nya kunder kommer däremot endast att få 50 GB som ett alternativ.

Ändringarna sker våren 2016

Är man en gratisanvändare och har mer än 5 GB använt utrymme på OneDrive erbjuder Microsoft ett års gratis Office 365 vilket ger 1 TB utrymme – förutsatt att användaren väljer att lägga till sitt betalkort för framtida betalningar. Vill man inte göra det kommer datan att finnas kvar i 12 månader även här, sen sparar restriktioner in.

Ändringarna kommer att ske under början på 2016 men med massiv kritik redan nu är frågan om vi inte får se ett Microsoft som backar på en eller flera punkter innan årsskiftet. Vill man verkligen ge konkurrenterna de fördelar som man redan idag bjuder på med sänkningarna?

Något är obegripligt är hur Microsoft försöker skylla allt på ett fåtal användare som ska använda upp till otroliga 75 GB utrymme och pekar på dessa som skyldiga till besluten som tagits. Som om Microsoft inte hade kunnat lösa det hela med dessa få individer utan att ta ut allt på den stora massan.

Nej här låter det som om planerna har funnits hur som helst men att man nu några tacksamma få att skylla på.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.