Varningen: TikTok läser allt du kopierar i mobiltelefonen – avslöjades av iOS 14

Om du använder TikTok i mobiltelefonen måste du vara medveten om att appen läser allt som sparas i urklipp. Allt som kopieras är åtkomligt för TikTok – från lösenord till annan, känslig information.

Det var när användare som installerat nya iOS 14 började få varningsmeddelanden från operativsystemet som det hela uppdagades. Med iOS 14 introduceras ett varningssystem som avslöjar alla appar som försöker komma åt urklipp i iOS – och TikTok är bara en av många appar som gör det.

En användare noterade att TikTok begärde åtkomst till allt i urklipp från varje till var tredje gång hen skrev något.

Varför läser TikTok från urklipp? I ett uttalande till The Telegraph säger bolaget att de läser från urklipp för att identifiera och hindra dåligt beteende från användare.

Huruvida det är hela historien eller inte vet vi inte, men TikTok har nu lovat att ta bort den funktionen från appen.

Så här säger TikTok i ett meddelande om nyheten:

Efter beta-lanseringen av iOS 14 den 22 juni började användare se aviseringar om ett antal populära appar.

För TikTok triggades aviseringarna av en funktion som ska identifiera repetetivt och spammigt beteende. Vi har redan skickat in en uppdaterad version av appen till App Store som tar bort antispam-funktionen för att eliminera eventuell förvirring.

TikTok är engagerade i att skydda användarnas integritet och för att vara transparent kring hur vår app fungerar.

Det är positivt att TikTok redan har gjort en förändring som svar på kritiken. Fortfarande återstår en hel del frågor som måste få svar.

Exempelvis om samma integritetskränkande funktionalitet finns i Android-appen, och huruvida funktionen tas bort även därifrån eller inte. Och om TikTok skickade data från urklipp till sina servrar eller inte.

Artikeln uppdateras med mer information om händelsen när sådan finns.