Varningen: Plex Mediaserver används till DDoS-attacker

plex desktop app 2019 windows 2

Använder du mediaservern Plex hemma? Då måste du vara uppmärksam, för en säkerhetsfirma menar att cyberkriminella utnyttjar användarna till att utföra DDoS-attacker.

Det är firman Netscout som har gått ut med en skarp varning om hur cyberkriminella får åtkomst till mediaservrar och nyttjar dem till illvilliga DDoS-attacker på internet.

Lästips: Cloudflare släpper ny tjänst som gör barn säkrare när de har skola hemifrån

De användare som drabbats har en router vars uPnP-funktion har aktiverats och är felaktigt inställd. Enligt Netscout vill Plex servermjukvara automatiskt använda ssdp-protokollet över port 32414 på din router.

Genom att skicka ett datapaket på 52 byte via porten på din router kan Plex mediaserver öka datamängden till 281 byte för mottagaren.

Ensam kan din router inte göra mycket skada så klart. Men i tillsammans med de 27 000 andra Plex-mediaservrarna som Netscout uppmärksammat göra det här så kan det snabbt bli problematiskt för den som utsätts för DDoS-attacken.

Lästips: Bahnhof varnar: Din Asus-router kan vara hackad – så är du säker

För att undvika att vara omedvetet delaktig i DDoS-attackerna gäller det att man slår av uPnP-funktionen i routern. Exakt hur du gör beror på vilken modell du använder.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.