Telia börjar nedsläckningen av 3G-nätet

telia simkort opacity70

Nu påbörjas arbetet med att släcka ner 3G-nätet. Telia meddelar att processen är i full gång och målet är att öka utrymmet för såväl 4G som 5G istället.

Enligt Telia är målsättningen att 5G-nätet i slutändan ska nå hela 99 procent av den svenska befolkningen. Eller 90 procent av Sveriges yta.

Lästips: TV4 och Svensk Film till attack mot ett fritt internet– tvingar Telia att blockera sajtåtkomst

Telia arbetar parallellt med att fördubbla kapaciteten i 4G-nätet för mobilanvändarna. Det är alltså inte frågan om att 5G ska ta över inom de närmaste åren.

Det finns flera anledningar till varför Telia börja dra ner på 3G-kapaciteten.

Bland annat är det många färre som använder nätet idag och med gammal teknik blir det allt svårare att få tag på reservdelar. Det är också en större utmaning att köpa helt nya delar när större komponenter ska ersättas.

3G-användare ska flyttas över till 4G/5G före 2024

Alla 3G-användare ska kunna fasas över till de nyare och kapabla näten före slutet på 2023. Samtidigt ska 2G-användarna (vilka är ni egentligen?!) tvingas över i slutet på 2025.

Lästips: Bäst säljande 5G-mobilen – iPhone 12 (oktober 2020)

För att göra övergången så smidig det bara går så har Telia valt att stänga basstation för basstation, inte hela områden eller städer i ett svep. Först ut är områden där 3G används allra minst och samtidigt täckningen för 4G/2G är bra.

Den fortfarande använder 3G-nätet när nedstängningen påbörjas måste uppgradera 1) sitt abonnemang till 4G/5G, 2) samt skaffa utrustning som stöder dessa.

Ni kan läsa mer om nyheten direkt hos Telia här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.