Varningen: Google raderar inaktiva konton

Google ikon skärm
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Google meddelar att inaktiva konton kommer att tas bort. Har du inte använt ditt Google-konto en enda gång på två år så riskerar du att det tas bort – permanent.

Nyheten betyder att Google ändrar sin gamla policy kring gamla konton. Där företaget tidigare bara lovade att radera data, men inte själva kontot, så ryker nu allt istället.

Att undvika raderingen är tacksamt nog enkelt. Allt du behöver göra är att logga in på kontot och göra något av följande en enda gång under en 24-månadersperiod:

– Läsa mejl
– Kolla video på YouTube
– Ladda ner en app från Play Store
– Använda Googles sökmotor
– Logga in på en tredjepartstjänst med Googles inloggningstjänst

Har du tappat bort inloggningsuppgifterna till ditt Google-konto så har du gott om tid på dig att hitta dem. Google kommer inte påbörja rensningen förrän i december.

Och när arbetet påbörjas så raderas inte alla konton direkt. Det ser ut att bli ett massivt arbete för Google då företaget tar bort konton bitvis.

När ditt konto hamnar i farozonen för att raderas så får du flera påminnelser om att logga in på kontot.

För normalanvändaren är det aldrig något problem att logga in minst några gånger under de två år en som Google kräver. Utmaningen är för många gamla konton som exempelvis bara används för att vidarebefodra mejl och som knutits till tredjepartstjänster för många år sedan.

Vad tycker du om att Google börjar radera konton permanent istället för att bara ta bort datan? Är du rädd för att bli av med alla dina saker som finns på dina online-konton? Skriv en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.