Varning: Minecraft-appar till Android kan kosta dig tusenlappar (fleeceware)

Räcker inte att avinstallera apparna om du drabbas

Minecraft

Säkerhetsfirman Avast varnar för Minecraft-appar till Android som lurar på dig prenumerationer som kostar hundralappar varje vecka.

Minecraft-apparna är så klart inte officiella från Microsoft. Det handlar om kopior och modifikationer till det populära spelet, och de används uteslutande som ”fleeceware”-appar för att lura användarna på pengar.

Användare som laddar ner någon av de luriga Minecraft-apparna luras att påbörja en gratis prövoperiod som sedan övergår i en dyr prenumeration. Tanken från utvecklarna är att användaren ska glömma bort appen och prövoperioden så att pengar börjar dras.

Enligt Avast kan apparna kräva uppåt 300 kronor per vecka eller 1 200 kronor per månad i prenumerationsavgift. Pengar som är svåra att få tillbaka från Google.

Fortnite, Minecraft och Roblox är drabbade

Förutom Minecraft så finns kopior och varianter som ska efterlikna populära appar som Fortnite och Roblox. Appar som många barn letar efter och installerar på sina telefoner eller surfplattor.

Avast skriver att de har rapporterat sju Minecraft-liknande appar till Google. I skrivande stunnd finns apparna forfarande kvar på Play Store för barn att ladda ner. Och det är många som installerar dem. Fem av apparna har laddats ner mer än en miljon gånger.

En mycket viktig detalj är att det inte räcker att avaktivera eller avinstallera dessa appar. Du måste aktivt avbryta prenumerationen. Det är enkelt och så här gör du:

  1. Öppna Play Store-appen på din Android-enhet
  2. Tryck på menyknappen i övre vänstra hörnet (de tre strecken)
  3. Välj Prenumerationer
  4. Tryck på den prenumeration du vill avbryta
  5. Välj alternativet ”Säg upp prenumerationen > Klart!

Glöm inte att dubbelkolla så att du får mejl från Google om att prenumerationen faktiskt är avbruten.

Lästips: Bugg i Android exponerade användardata – lätt att använda (augusti 2020)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.