Världens minsta snögubbe är bara 3 mikrometer hög

Världens minsta snögubbe

Världens minsta snögubbe är egentligen inte snögubbe då den inte är rullad av snö, men enligt reglerna för Guiness World Record är det inte heller något krav. Snögubben är tillverkad av Western University Nanofabrication Facility i London och är extrema tre mikrometer på höjden.

Det är bara en tredjedel av nuvarande rekordhållaren som noterats för en storlek på tio mikrometer. För att skapa snögubben använde forskarna mikroskopiska kulor av kiseldioxid som staplades ovanpå varandra. Därefter användes en jon-kanon för att etsa in ögon och mun platina formades till armar och näsa.

Om du behöver sätta det hela i perspektiv kan nämnas att våra blodceller i kroppen är fem mikrometer i storlek. Människans ögon kan se föremål som är ner till 0,1 millimeter vilket är hundra gånger större än en mikrometer. Så råkar du förstöra den här snömannen tror jag nog du blir förlåten.

Kiseldioxid som användes till att skapa snögubben hittas främst i kvarts och sand. Ämnet har en del stärkande egenskaper för människor som äter det, exempelvis kan fingernaglarna bli tåligare och håret bli starkare. Det krävs dock betydligt större mängden än en liten snögubbe för att någon effekt ska märkas.

Nyheten om världens minsta snögubbe publicerades först i detta inlägg på Tumblr.

varldens minsta snogubbe full bild 2016

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.