Macbook Pro med Touch Bar rekommenderas inte — Consumer Reports varnar

Apple Macbook Pro med Touch Bar

Om du ska köpa nya Macbook Pro med Touch Bar bör du vara försiktig då flera tunga rapporter pekar på att batteritiden i bärbara datorn inte går att lita på. Amerikanska Consumer Reports är så oroade över batteriet i datorn att de inte vill rekommendera nya Macbook Pro.

Uppdatering: Apple i samtal med Consumer Reports. Läs om detta längst ner i artikeln.

Consumer Reports skriver i en rapport att det är första gången de inte kan rekommendera en bärbar dator från Apple — och det gäller dessvärre samtliga nya modeller i Macbook Pro-serien. En bärbar dator har en generell variation på cirka fem procent, men Consumer Reports noterade att Macbook Pro kunde tappa från 16 timmar till 3,75 timmar vilket är extremt för vilken dator som helst.

Och det är inte bara Consumer Reports som noterat att batteriet i Macbook Pro kanske inte är helt som det ska vara. Användare världen över har börjat klaga via både officiella och inofficiella kanaler. Det ledde till att Apple inte längre ville visa i macOS hur lång tid (i timmar och minuter) batteriet beräknades ha kvar innan batteriet var slut. Så här säger Consumer Report om sitt test:

Batteritiden i Macbook Pro var mycket inkonsekvent från ett test till ett annat.

Exempelvis, i en serie med tester visade 13-tumsmodellen med Touch Bar en batteritid på 16 timmar i första testet, 12.75 timmar i andra och bara 3.75 timmar i tredje. 13-tumsmodellen utan Touch Bar körde i 19.5 tummar i ett test men bara 4.5 timmar i nästa. Siffrorna för 15-tumsmodellerna varierade från 18.5 till 8 timmar.

Med uppdateringen till macOS 10.12.2 försvann tidsindikatorn från operativsystemet. Samtidigt kom nya rapporter från användare som berättade att de noterat en något bättre batteritid med sina bärbara datorer. Apple har inte bekräftat att de justerat något kring batteriet och strömförbrukningen, men det kan vara så att de hittat en inställning eller två som hjälper användarna.

macOS batteritid indikator bärbar dator

En användare skriver att macOS 10.12.2 fixade batteriet i hans dator med upp till 9-10 timmars användning, en annan säger sig få mer än 10 timmar där datorn tidigare gav 7-9 timmar. Variationer i hur datorn används och processer som hänger sig kan dränera batteriet snabbare än vanligt, så om det är just macOS 10.12.2 som är den positiva faktorn återstår att se.

Här vill vi också säga att även om Consumer Reports inte vill rekommendera Macbook Pro med Touch Bar, varken 13- eller 15-tumsmodellerna så är det förhållandevis få användare som rapporterar problem. Köper du en Macbook Pro är sannolikheten stor att du blir nöjd, både med prestandan och batteritiden.

Det är dock en liten chansning innan vi vet mer om hur batteriet i nya Macbook Pro faktiskt presterar efter några uppdateringar till macOS. Förhoppningsvis går Apple ut med ett officiellt meddelande kring problemet.

Apple i samtal med Consumer Reports om Macbook Pro

Phill Schiller på Apple skrev på Twitter att företaget samtalar med Consumer Reports om deras testresultat för nya Macbook Pro. Detta då de båda aktörernas testresultat ska skilja sig åt väldigt mycket och Apple vill förstå hur Consumer Reports kunde få så dåliga batteritider.

Det är så klart oroande för Apple att en organisation som Consumer Reports, vars rapporter väger tungt på den amerikanska marknaden, inte rekommenderar deras produkter. Bärbara datorer är oerhört komplexa och det finns många anledningar till att batteritiden kan se olika ut för användarna.

Men att det skiljer så mycket som Consumer Reports är anmärkningsvärt. Vad tycker ni?

Läs hela rapporten på Consumer Reports.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.