Google släpper smartklockor under 2017 — använder Android Wear 2.0

Android Wear 2.0 Apps

Google släpper två nya smarta klockor under första kvartalet 2017. Båda med Android Wear 2.0 men utan att varumärket Google nämns på själva enheten. Istället är de utvecklade och märkta av partners, vilket betyder att vi inte får smarta klockor i uppskattade Pixel-serien.

Intresset för smarta klockor har inte vuxit som tillverkarna hoppats och även om Apple slår sig för bröstet med Apple Watch så är det otvetydligt aktivitetsarmbanden som dominerar idag. Google har mött en mängd motgångar, först att Android Wear 2.0 försenats en bit in i 2017 och därefter meddelade flera tillverkare att de inte tänker satsa på smarta klockor nästa år.

Utvecklingen går dock fortsatt framåt och om marknaden är skeptisk till smartklockor så är Google absolut inte det. Istället har företaget förnyat intresset genom att köpa upp utvecklaren och tillverkaren Cronologics som ska hjälpa till med Android Wear. Så här säger Cronologics om uppköpet:

Vi går med i Google för att hjälpa dem öka portfolion med smartklockor som använder Android Wear. Vi är starkt inriktade på vad Android Wear ska åstadkomma och ser framemot att jobba med våra nya kollegor på Google för att flytta gränserna för vad som är möjligt med smarta tillbehör och smartklockor som använder Android Wear 2.0 och senare. — Cronologics

Om inte köpet av Cronologics var tydligt nog så meddelade Google även att de tänker släppa två nya smartklockor under 2017. De är utvecklade i nära samarbete med andra tillverkare, som inte är namngivna än, men saknar som ovan nämnt Googles varumärke.

Android Wear Logo

De kan alltså ses mer som Nexus-produkter och hur de utvecklades snarare än nya Pixel-serien som är helt Google. Exakt när lanseringen sker under nästa år står oklart, men Google har lovat att Android Wear 2.0 släpps under första kvartalet så i samband med det är att vänta.

Förhoppningsvis får vi fler nyheter och kanske till och med en uppvisning redan under CES 2017 eller Mobile World Congress.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.