Varför ska jag använda Firefox? (Här är svaret)

Mozilla Firefox Brand Logo

Firefox är på många sätt en utmärkt webbläsare. Den är snabb, har många tillägg (så kallade plugins), utvecklaren säljer inte din data och gränssnittet är föredömligt enkelt att använda. Firefox är på många sätt den perfekta webbläsaren.

Här är den stora utmaningen idag: Alla de stora webbläsarna – Chrome, Firefox, Edge, Safari, Opera – är riktigt, riktigt bra. De gör allt du behöver av en webbläsare och lite till. Oavsett vilken du väljer så kan du surfa snabbt och enkelt på internet.

Läs mer: Är Firefox gratis? (Här är svaret)

Problemet är att välja rätt webbläsare för just dig. Och idag har det valet landat i ordet bekvämlighet. Vi väljer det som är mest känt och som är oss närmast i vardagen, och för merparten betyder det Google och webbläsaren Chrome.

Men Chrome är ett prestandahungrigt monster till webbläsare som drivs av ett företag vars huvudsakliga intäkter kommer från att analysera din personliga data och visa annonser.

Hos Mozilla tror vi att integritet är grundläggande för ett hälsosamt internet.

Mozilla däremot har ett annat, mer integritetsfokus med Firefox. Du riskerar aldrig att utvecklaren samlar och säljer din personliga data. Firefox blockerar spårningskakor från tredjepart som standard och även kryptogrävarskript och sociala spårare.

I de nyare versionerna av Firefox används ETP (Enhanced Tracking Protection) som kan identifiera och blockera 2 000+ spårare. Även från Facebook, Twitter och LinkedIn. Med verktyget Firefox Monitor informerar Firefox dig om dina inloggningsuppgifter som sparats i webbläsaren har läckt från andra källor på internet.

När du surfar på internet använder Firefox en så kallad sandlåda (det gör även Chrome). Den skiljer processerna i webbläsaren åt för att minska risken att skadlig kod kan hoppa från en webbsajt till webbläsaren och vidare in i din dator. Standardsäkerhet vågar vi mena, så inget nytt här.

Därför ska du använda Firefox

  • Webbläsaren är blixtrande snabb
  • Många tillägg som utökar funktionaliteten
  • Synkronisering av bokmärken, lösenord och mer
  • Integritetsmedveten och stjäl inte din personliga data
  • Hög säkerhetsmedvetenhet hos utecklaren mozilla
  • Blockerar spårare som standard
  • Finns till Windows, macOS, Android och iOS

Mozilla Firefox hittar du på den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.