Är Firefox gratis? (Här är svaret)

Vad kostar det egentligen att använda Firefox? Svaret är...inget!

Mozilla Firefox Brand Logo

Det korta svaret är: Ja! Firefox är helt gratis att ladda ner, installera och använda. Både på desktop och i mobilen. Det lite längre svaret är att du bör vara försiktig, för om du har otur stöter du på fejksajter som sprider skadlig kod (malware).

Visste du att Firefox har en försvinnande liten marknadsandel bland alla webbläsare? Med bara fyra procent så fullkomligt bleknar Firefox bredvid giganterna Google Chrome och Apple Safari. Till och med Microsoft Edge har fler användare.

Firefox är en utmärkt webbläsare. Den är snabb, integritetsmedveten, har många tillägg och ett gränssnitt som är enkelt att använda. Ändå flyr användarna Firefox till konkurrenterna.

Japp! Firefox Browser är gratis.

Citat från Firefox FAQ

Vi rekommenderar att du testar Firefox om du inte redan gjort det. Men! Tänk på att bara ladda ner webbläsaren från den officiella webbsajten som drivs av Mozilla, organisationen bakom både Firefox och mejlklienten Thunderbird.

Anledningen till att vi varnar har med cyberkriminalitet att göra. Det finns oseriösa aktörer som 1) skapar fejksidor som ser ut som Mozillas för att locka till nedladdning, och som 2) preparerar installationsfilerna för Firefox med skadlig kod.

I vissa, mycket sällsynta fall, så vill aktörerna att du ska betala för webbläsaren. Vilket är helt galet eftersom den så klart är helt gratis från Mozilla.

Ladda ner rätt så är du säker

  1. Ladda ner Firefox från Mozillas officiella webbsajt
  2. Undvika alla andra nedladdningssidor för webbläsaren
  3. Var försiktig när du lägger till plugins (tillägg)
  4. Betala aldrig (någonsin!) för en webbläsare
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.