Vänta med att köpa en smartklocka – Qualcomm har något stort på gång

Huawei Watch 2

Vänta lite med att köpa den där smarta klockan med Wear OS du tittat på. Qualcomm har nämligen en ny SoC-krets på gång som visas den 10 september – och med den kan vi vänta oss stora förbättringar i nya generationens smartklockor.

Hittills har de flesta modellerna med Wear OS använt en gammal SoC-krets kallad Snapdragon Wear 2100. Den tillverkas av Qualcomm och även om den fungerar hyfsat så är den inte tillräcklig för moderna tillämpningar. Det behövs något nytt.

Qualcomm har tillsammans med Google officiellt bekräftat att de tänker visa den stora efterföljaren till Snadragon Wear 2100 i september. Nya kretsen kommer i flera varianter för olika användningsområden, bättre energieffektivitet och bättre prestanda.

Exakt vad som kommer vet vi inte i skrivande stund. Pressmeddelandet och inbjudan till evenemanget avslöjar absolut ingenting. Allt som står är ”It’s Time.” och ”9.10 set your watches”.

Om du har lite koll på Qualcomm och deras senaste produkter så kanske du undrar om inte nya Snapdragon Wear 2500 – som ändå har ett högre produktnummer än Wear 2100 – är något att använda i nya Wear OS-modeller. Men nej, så är tyvärr inte fallet.

Snapdragon Wear 2500 är nämligen specifikt designad för smarta klockor till barn.

Google och tillverkarna som använder Wear OS i sina smarta klockor har en enorm akilleshäl i att de förlitar sig på hårdvara från tillverkare som Qualcomm. Konkurrenten Apple tillverkar allt helt själv och kan styra utvecklingen på sin Watch-serie på ett helt annat sätt.

När hårdvaran inte följer med tiden blir det svårt för Google att uppdatera Wear OS med nya funktioner som kan slåss mot WatchOS. Det märks inte minst på det trytande intresset för smarta klockor till Android idag. På iOS-sidan är det mycket starkare utveckling med högre intresse och tätare integration mellan klocka och telefon.

Frågan är vad Qualcomm presenterar för nyheter i nya SoC-kretsen och hur snabbt den kan landa i kommande smartklockor. Vi gissar att Googles egna smartklocka blir en av de absolut första att nyttja alla funktioner i kretsen. Vad tror du?

Obs: Bilden visar en Huawei Watch och inte en kommande smartwatch. Artikeln uppdateras med en bild från Qualcomm när nya kretsen är presenterad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.