Qualcomm släpper ny Snapdragon-processor för barnvänliga smartklockor

qualcomm-snapdragon-wear-2500

Qualcomm är den dominerande tillverkaren av processorer för smarta klockor. De senaste åren har utveckligen i det segmentet nästan stagnerat helt och många väntar på nästa stora uppgradering. Nya Snapdragon Wear 2500 är inte vad vi önskar oss, men kanske ett steg i rätt riktning.

  • Fungerar inte med Wear OS från Google
  • Fullt stöd för en barnanpassad variant av Android
  • Videosamtal med föräldrar över 4G/LTE-anslutning
  • Smartklockor från Huawei och nio andra tillverkare

Snapdragon Wear 2500 är speciellt framtagen för att användas i smartklockor för barn. SoC-kretsen bygger på en fyrkärnig ARM Cortex-A7 med tillhörande grafikkrets i Adreno-klassen.

Det finns inbyggt stöd för kameror direkt i smartklockan med upp till fem megapixel. Det betyder att föräldrar kan föra videosamtal med sina barn direkt från handleden. Förutsatt att smartklockan har en inbyggd kamera på fronten av smartklockan så klart.

Internetanslutning sker via 4G/LTE och det finns även stöd för NFC. Hela SoC-kretsen är designad för att användas med en specialvariant av Android för barn. Det är ett lättviktigt operativsystem som kan användas på enheter med så lite RAM-minne som 512 megabyte.

Tack vare en förbättrad tillverkningsprocess och nyare arkitektur kan Snapdragon Wear 2500 ge upp till 14 procent längre batteritider.

With this next generation Snapdragon Wear 2500 platform, we are supporting new performance and features that customers will be able to use to create even more fun features and compelling use cases for these connected 4G kid watches and with our dedicated kid watch platform we aim to deliver a robust foundation that supports a rich and engaging experience for children – Qualcomm

Qualcomm Snapdragon Wear 2500 är inte designad för Googles vanliga plattform för smartklockor. Det betyder kort och enkelt att Wear OS inte kan användas med processorn, vilket är något av en besvikelse eftersom Wear OS behöver en ny hårdvaruplattform som är effektivare än vad som finns idag.

Apple innoverar ständigt med nya kretsar och uppgraderingar, även om det inte är så mycket som vi kanske önskat. Men det går åtminstone framåt, något som knappast kan sägas om Android-kategorin idag.

Det är två år sen sist Qualcomm släppte en SoC-krets för smartklockor. Det är hög tid att vi får se nästa stora lansering. Vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.