Väderappen Dark Sky köpt av Apple – tas bort från iOS/Android (2021)

dark sky weather logo 2020

Apple har köpt väderappen Dark Sky. Initialt skedde inga förändringar för iOS-användare då bara Android-appen skulle försvinna. Nu meddelas att Dark Sky-appen försvinner även från iOS.

  • Android-appen och Wear OS-appen försvinner helt 1 juli
  • Hyperlokala prognoser på minutnivå
  • En av marknadens första prenumerationsappar
  • Dark Sky finns på App Store här

Uppdatering 2021-06-10

Dark Sky försvinner från iOS i slutet på 2022. Samtidigt stängs även den officiella webbsajten för den populära väderappen.


Meddelandet lades ut på den officiella webbsajten av Dark Sky-appens medgrundare Adam Grossman den 7 juni. Bara kort efter att WWDC 2021 hållits där flera vädernyheter till iOS 15 och iPadOS 15 avslöjats.

Update: Support for the Dark Sky API service for existing customers will continue until the end of 2022. The iOS app and Dark Sky website will also be available until the end of 2022.

Adam Grossman, 7 juni 2021

Du kan fortfarande köpa Dark Sky från amerikanska App Store om du vill. Priset är 3,99 USD, eller cirka 33 kronor här i Sverige. Notera att Dark Sky inte fungerar med App Store inställd på Sverige.

Ursprungsartikeln

Dark Sky försvinner från Android efter att Apple har köpt den populära väderappen. Dark Sky är en mycket populär och precis väderapp som satsat stort på lokal väderlek med ett riktigt snyggt gränssnitt – och nu undrar många vad som kommer att hända med appen.

I hope everyone was wearing their thunderwear, because Dark Sky closing is snow joke. It will be mist.

Det är idag oklart hur mycket pengar Apple betalade för Dark Sky. I ett pressmeddelande på sin webbsajt meddelar utvecklaren att köpet är klart och samtidigt annonserades att Dark Sky kommer fortsätta fungera precis som vanligt på iOS (dessutom utan någon förändring i priset).

Alla Android-användare hamnar däremot i kylan då Dark Sky tas bort från marknadens mest populära operativsystem för mobiltelefoner. Även den officiella webbsajten stängs ner permanent.

Dark Sky tas bort från Android den 1 juli 2020 – stryper API:et

dark sky weather ios 2020

Dessutom stryper Apple åtkomsten till det API som många tredjepartsutvecklare använder i sina egna väderappar. Bland annat mycket populära Carrot Weather som finns till iOS, Android och macOS. Utvecklare som använder API:et har till slutet på 2021 på sig att hitta nya väger för framtiden.

Det är både förvånande och samtidigt väntat att Android-appen försvinner.

Apple vill behålla alla användare inom sitt egna ekosystem, vilket talar för att Dark Sky skulle försvinna från Android förr eller senare ändå. Men samtidigt är Apple-ägda musikappen Shazam kvar på Android så…

Enligt oss är köpet av Dark Sky och sedan nerläggningen av Android-appen ett hårt slag under bältet från Apples sida.

Väderappen har ett mycket bra rykte om sig, trots att appen började lite skakigt med kritik som en av marknadens första prenumerationstjänster för mobilappar. Priset vid lanseringen var då 2.99 USD per år.

Skillnaden på den fria och prenumerationsvarianten var följande:

  • Gratis: 24- och 7-timmars väderprognos
  • Gratis: Väderkartor och rådande väderförhållanden
  • Premium: Väderprognos på minutnivå
  • Premium: Aviseringar om regn
  • Premium: Dagliga summeringar
  • Premium: Widgets

Det var helt klart värt att betala de där få tiorna varje år för en så komplett väderapp som Dark Sky. Idag kostar appen 3.99 USD och har ingen prenumeration som tidigare.

Det finns bara ett litet problem för oss i Sverige som vill använda väderappen. Dark Sky går inte att installera på iPhone för svenska användare.

FAQ

Finns Dark Sky till iOS?

Ja, Dark Sky finns till iOS och kan köpas på App Store för 3.99 USD. Appen finns till både iPhone och iPad.

Finns Dark Sky till Android?

Nej, Dark Sky finns inte till Android. Appen fanns tidigare men togs bort från både Android och Wear OS efter att Apple köpt väderappen.

Är API:et till Dark Sky tillgängligt?

Nej, Apple har strypt åtkomsten till API:et. Det betyder att andra utvecklare INTE kan registrera sig för API:et och befintliga användare tas bort helt från API:et i slutet på 2021.

Hur mycket betalade Apple för Dark Sky?

Det finns ingen officiell siffra för hur mycket Apple betalade för Dark Sky.

Kommer Apple implementera Dark Sky i befintliga väderappen i iOS?

Oklart. Det finns idag inga indikationer på att Apple tänker lägga in Dark Sky i iOS. Appen finns att köpa på App Store som normalt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.