Väderappen Dark Sky köpt av Apple – tas bort från Android

Apple har köpt väderappen Dark Sky. Inga förändringar sker för iOS-användare – men om du har Dark Sky på Android blir du snart medveten om en mycket otrevlig nyhet.

  • Android-appen och Wear OS-appen försvinner helt 1 juli
  • Hyperlokala prognoser på minutnivå
  • En av marknadens första prenumerationsappar
  • Dark Sky finns på App Store här

Dark Sky försvinner från Android efter att Apple har köpt den populära väderappen. Dark Sky är en mycket populär och precis väderapp som satsat stort på lokal väderlek med ett riktigt snyggt gränssnitt – och nu undrar många vad som kommer att hända med appen.

I hope everyone was wearing their thunderwear, because Dark Sky closing is snow joke. It will be mist.

Det är idag oklart hur mycket pengar Apple betalade för Dark Sky. I ett pressmeddelande på sin webbsajt meddelar utvecklaren att köpet är klart och samtidigt annonserades att Dark Sky kommer fortsätta fungera precis som vanligt på iOS (dessutom utan någon förändring i priset).

Alla Android-användare hamnar däremot i kylan då Dark Sky tas bort från marknadens mest populära operativsystem för mobiltelefoner. Även den officiella webbsajten stängs ner permanent.

Dark Sky tas bort från Android den 1 juli 2020 – stryper API:et

Dessutom stryper Apple åtkomsten till det API som många tredjepartsutvecklare använder i sina egna väderappar. Bland annat mycket populära Carrot Weather som finns till iOS, Android och macOS. Utvecklare som använder API:et har till slutet på 2021 på sig att hitta nya väger för framtiden.

Det är både förvånande och samtidigt väntat att Android-appen försvinner.

Apple vill behålla alla användare inom sitt egna ekosystem, vilket talar för att Dark Sky skulle försvinna från Android förr eller senare ändå. Men samtidigt är Apple-ägda musikappen Shazam kvar på Android så…

Enligt oss är köpet av Dark Sky och sedan nerläggningen av Android-appen ett hårt slag under bältet från Apples sida.

Väderappen har ett mycket bra rykte om sig, trots att appen började lite skakigt med kritik som en av marknadens första prenumerationstjänster för mobilappar. Priset vid lanseringen var då 2.99 USD per år.

Skillnaden på den fria och prenumerationsvarianten var följande:

  • Gratis: 24- och 7-timmars väderprognos
  • Gratis: Väderkartor och rådande väderförhållanden
  • Premium: Väderprognos på minutnivå
  • Premium: Aviseringar om regn
  • Premium: Dagliga summeringar
  • Premium: Widgets

Det var helt klart värt att betala de där få tiorna varje år för en så komplett väderapp som Dark Sky. Idag kostar appen 3.99 USD och har ingen prenumeration som tidigare.

Det finns bara ett litet problem för oss i Sverige som vill använda väderappen. Dark Sky går inte att installera på iPhone för svenska användare.

FAQ

Finns Dark Sky till iOS?

Ja, Dark Sky finns till iOS och kan köpas på App Store för 3.99 USD. Appen finns till både iPhone och iPad.

Finns Dark Sky till Android?

Nej, Dark Sky finns inte till Android. Appen fanns tidigare men togs bort från både Android och Wear OS efter att Apple köpt väderappen.

Är API:et till Dark Sky tillgängligt?

Nej, Apple har strypt åtkomsten till API:et. Det betyder att andra utvecklare INTE kan registrera sig för API:et och befintliga användare tas bort helt från API:et i slutet på 2021.

Hur mycket betalade Apple för Dark Sky?

Det finns ingen officiell siffra för hur mycket Apple betalade för Dark Sky.

Kommer Apple implementera Dark Sky i befintliga väderappen i iOS?

Oklart. Det finns idag inga indikationer på att Apple tänker lägga in Dark Sky i iOS. Appen finns att köpa på App Store som normalt.