Vad kan jag använda en smartwatch till i vardagen?

En smartwatch, eller en smart klocka som det så fint heter på svenska, har blivit mer och mer populär. Och det är inte så konstigt. En smartwatch har massor av användningsområden som underlättar i vardagen. Svårt att begripa varför? Häng då med – nedan kommer de främsta anledningarna till att köpa en smartwatch.


Men vi börjar från början. En smartwatch är en klocka som du har på armen som är s.k. “smart”, med andra ord kopplad till telefonen, har tillgång till internet (de flesta modeller), har en pulsmätare och har en tryckkänslig skärm. Som en liten mobiltelefon fast på armen.

Den första och främsta anledningen till att ha en smartwatch är för att en klocka på armen är alltid tillgänglig. Du behöver inte ens tänka på att den sitter där. Detta till skillnad från en mobiltelefon som måste tas upp från fickan vilket kan vara besvärande. En enkel titt på handleden och du får den information du eftersöker.

garmin traningsklocka pulsklocka smartklocka unsplash

Notifikationer om väder och vind

En annan av de bästa funktionerna med en smartwatch är möjligheten att snabbt och enkelt kunna se vädret. Ska du bege dig ut men är osäker på om det kommer regna eller ej? Klockan hjälper dig genom sin internetuppkoppling och berättar om det kommer regna och när. Det talar också såklart om temperaturen, vinden och UV-strålning.


Glöm aldrig bort viktiga saker med hjälp av påminnelser

Att skapa påminnelser enkelt och snabbt är nästa fördel. Istället för att fippla med telefonen om du tex. är ute på språng kan du ställa påminnelsen på klockan istället. När sedan larmet går av (vid en tidpunkt eller vid en specifik plats) vibrerar och/eller piper klockan på armen. Om du tex. sitter i bilen, är ute och springer eller är i en annan situation där det inte är lämpligt att ta upp mobiltelefonen är detta perfekt. Både enklare och säkrare.

productivity person med mobil vagg unsplash schmaendels

Ta kontroll över din hälsa

En smartwatch hjälper dig leva ett sundare och mer hälsosamt liv. Gemensamt för alla modeller är att de har en pulsmätare inbyggd. Pulsmätare ger dig data i realtid om din puls och kan ge en varning vid avvikelser. Vissa modeller har större fokus på hälsofunktioner än andra.

Stegräknare är en annan smart funktion. Stegräknaren mäter hur många steg du tar per dag och ger dig en påminnelse om du behöver röra på dig mer. Du kan själv sätta ett mål om hur mycket du ska röra dig per dag. Genom en inbyggd GPS kan de flesta modeller också spåra dina träningspass. Oavsett om du cyklar, promenerar, simmar eller springer – klockan mäter tid, hastighet och distans. Vissa modeller startar också aktivitetsspårning automatiskt så att du inte ens själv behöver trycka på någon knapp.

Spela roliga spel på klockan

Gillar du enkla roliga spel finns de också tillgängliga på klockan. Fler och fler spel som tränar minnet, den logiska förmågan, matematikkunskaper och mycket annat finns på klockan via appar som du enkelt kan ladda ner. Spelar du exempelvis spelar poker, kortspel, quiz eller andra spel som kräver fokus, matematisk förmåga eller andra färdigheter? Du kan då träna din förmåga genom att spela på din smartwatch. Ett enkelt och smidigt sätt att träna på dessa färdigheter.

Lyssna på musik på språng

När du sportar är det inte alltid läge att ha mobiltelefonen i fickan. Det behövs inte heller med en smartwatch. Genom att ladda ner din favoritmusik på klockan kan du lyssna på den genom att par trådlösa hörlurar. Perfekt under löprundan, på gymmet eller under cykelturen!

Smarta klockor finns i alla prisklasser

Klockor finns i alla prisklasser med olika funktioner av olika märken och modeller. Allt från billigare varianter med enklare funktioner till värstingar som klarar av allt mellan himmel och jord. 

Fundera på dina behov och vad du skulle använda i vardagen. För det är just här en smartwatch kommer till bäst användning – i vardagen. Köp en klocka som fyller dina behov och vad just du behöver vilket inte alltid den dyraste och senaste varianten.