USB 3.2 fördubblar hastigheten med befintliga kablar

USB Typ-C kablar

Specifikationerna för USB 3.2 är i det närmaste klara och när standarden släpps blir det som en direkt ersättare till befintliga USB 3.1.

Med USB 3.2 egentligen en mindre uppgradering som med optimerad dataöverföring för upp till dubbla hastigheten jämfört med tidigare versioner. Närmare bestämt har hanteringen av flera samtidiga datakanaler förbättrats för två kanaler på 5 Gb/s vardera eller 10 Gb/s vardera.

USB Promoter Group som ansvarar för standarden menar att USB 3.2-kapabla lagringsenheter ska kunnas skicka data med hela 2GB/s. Då med en kabel av typen USB-C som certifierats för USB SuperSpeed. Tekniken är så klart bakåtkompatibel men då med lägre hastigheter.

Förutom stöd för hantering av två samtidiga datakanaler ger USB 3.2 stöd för sömlös växling mellan en och två kanaler.

When we introduced USB Type-C to the market, we intended to assure that USB Type-C cables and connectors certified for SuperSpeed USB or SuperSpeed USB 10 Gbps would, as produced, support higher performance USB as newer generations of USB 3.0 were developed. The USB 3.2 update delivers the next level of performance — Brad Saunders, USB 3.0 Promoter Group

USB Promoter Group har inte varit speciellt tydliga kring namngivningen av sina senaste standarder. USB 3.0 döptes om till USB 3.1 Gen 1 med bibehållen maxhastighet på teoretiska 5 Gbps. Nästa steg är USB 3.1 Gen 2 med dubbla hastigheten på 10 Gbps och nu USB 3.2 som ytterligare fördubblar till 20 Gbps.

Här kanske du undrar varför inte Thunderbolt är mer populärt med sin högre prestanda, och det kan med all sannolikhet skyllas på att tekniken fram till 2018 ägs av Intel. Och den som vill använda standarden får betala ett riktigt högt pris för licenskostnaden.

Intel har dock lovat att släppa tekniken bakom Thunderbolt fri vilket betyder att licenskostnaden försvinner. Troligtvis kommer fler tillverkare att använda sig av tekniken, men frågan är hur den står sig i framtiden mot USB. Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.