Killing Floor 2 optimeras för Xbox One X — körs i 1800p med högre fps än Xbox One

Killing Floor 2

Killing Floor 2 är ett omtalat spel för sitt minst sagt grafiska våld. Det är efterföljaren till minst lika omtalade Killing Floor och utvecklades av spelstudion Tripwire Interactive. Och med Xbox One X på gång har spelet åter igen gjort rubriker — dock inte för spelets våldsinslag.

Istället handlar det om hur spelutvecklaren optimerat Killing Floor 2 för Xbox One X. Microsofts kommande spelkonsol är betydligt kraftfullare än andra befintliga modeller idag och Killing Floor 2 får stora förbättringar som ger snyggare grafik med nya konsolen.

Tripwire Interactive har nämligen inga som helst planer på att bara låta originalversionen glida över till Xbox One X helt orörd. Istället har de arbetat med att pressa upp upplösningen till 1800p, något som möjliggörs av den kraftfullare hårdvaran. Dessutom används Ultra-texturer med extra hög upplösning för bättre detaljrikedom i spelet.

Initialt ville man köra spelet i 4K-upplösning, men det gav för stora fps-tapp vilket tvingade ner upplösningen något. Det finns inget uttalat mål för hur många bilder per sekund som Killing Floor 2 ska nå, men redan idag (innan spelet är helt optimerat för Xbox One X) kan spelet köra i högre fps än på Xbox One. Imponerande hur man än väljer att se på det.

Andra förbättringar är högupplösta skuggor som dessutom syns längre bort än tidigare varit möjligt. Frågan för många är kanske då hur spelet till Xbox One X står sig mot befintliga Playstation 4 Pro, och här kan sägas att det främst är upplösningen som skiljer sig.


Killing Floor 2 använder Ultra-texturer och körs i 1800p även med Playstation 4 Pro. Men där Xbox One X klarar full rendering i upplösningen så måste Sonys spelkonsol använda så kallad checkerboarding, eller checkerboard rendering som det även heter. Exakt hur det fungerar beror från spel till spel, men generellt kan sägas att varje bild renderas 50 procent åt gången för effektivare visning.

Spelet släpps den 29 augusti till Xbox One-serien för 39.99 USD. I priset ingår de tidigare DLC-paketen The Tropical Bash, The Descent och Elements of The Summer Sideshow. Redan idag finns Killing Floor 2 att köpa till PC och Playstation 4-serien.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.