Uppgift: Pixel 8 har mycket bättre kameror

Pixel 7 Pro

En läcka indikerar att nästa års Pixel 8 får kraftigt förbättrade kameror jämfört med 2022 års Pixel-serie. Bland annat med en uppgraderad kamerasensor under linsen och stöd för så kallad ”stappered HDR”.

Vad det betyder är att du kan ta bättre fotografier och snyggare videor tack vare den nya och förbättrad kamerasensorn. Vi vet inte vilken det handlar om, så närmare detaljer än så finns tyvärr inte. Däremot spekuleras det i att Google tänker använda ”ISOCELL GN1” från Samsung.

Däremot är det högst troligt att Pixel 8-serien använder en nästa generations systemkrets kallad Tensor G3. Den lär vara kraftfullare och mer AI-kapabel än både Tensor och Tensor G2 som finns idag. Och med det följer större möjligheter att optimera bildkvaliteten med hjälp av maskininlärning.

Pixel 7
Kamerorna till Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Foto: Google

En möjlighet som en ny Tensor-krets möjliggör är ovan nämnda ”stappered HDR”. Vad det betyder är att kameran tar flera fotografier med olika exponeringar och lägger ihop dem för optimal exponering och bildkvalitet. Du kan göra exakt samma effekt själv om du vill med manuell exponering i flera olika bilder och rätt mjukvara.

Anledningen till att vi vet att staplad HDR-funktionalitet är på gång är tack vare den här raden som hittades i koden till Google Camera Go-appen: ”REQUEST_STAGGARED_HDR_MODE”.

Det är inte klarlagt när Pixel 8-serien kommer att släppas. Om vi följer den senaste lanseringstrenden så kan en presentation ske kring oktober 2023. Du kan läsa mer om senaste generationens Pixel 7-telefoner hos Prisjakt. Där ser du även vilja butiker som säljer mobiltelefonerna till lägst pris.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.