Uppgift: Copyswede vill ha straffavgift på smartklockor och aktivitetsarmband

evil hoddie black 2021
Pixabay, PublicDomainPictures

Copyswede uppges leta nya intäktskällor. Enligt webbsajten Sweclockers vill organisationen att deras avgift för svenska konsumenter ska omfatta smartklockor och aktivitetsarmband.

Läs mer: Så mycket extra pengar kan Copyswede kräva för din nya mobiltelefon

Copyswedes nya måltavlor ska öka intäkterna

Intresseorganisationen har varit i hetluften under många år på grund av den avgift som de krävt från svenska konsumenter när de köpt prylar med inbyggd lagringsenhet. Exempelvis datorer, mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler och externa lagringsenheter.

Avgiften till Copyswede ska kompensera för innehållskapare som drabbas av så kallad privatkopiering, dvs piratkopierat material som sprids gratis på internet.

Enligt Sweclockers har Copyswede haft några ”tuffa ekonomiska år” och att de därför letar nya intäktskällor. Bland annat tittar de på smartklockor och aktivitetsarmband som lämpliga måltavlor.

Huruvida den uppgiften stämmer eller inte återstår att se, men sajten nämner även att de nya avgifterna är tänkta att träda i kraft tidigt under 2022.

Om Copyswede tvingar på konsumenterna avgiften för påstådd privatkopiering på smartklockor och aktivitetsarmband så kan priserna öka med 75 kronor för alla enheter med 2GB eller mer lagringsutrymme.

Kollektiv bestraffning för laglydiga

Du kan alltså tvingas betala en straffavgift till Copyswede för att göda deras kassa och anställda – även när du strömmar lagligt på Netflix, Disney Plus, Spotify och Apple Music.

Forum-medlemmen Scorpius på Sweclockers webbsajt säger det nog bäst när hen spekulerade hur diskussionerna gått på Copyswede om den nya avgiften: ”Jaha.. hur fan ska vi hålla oss relevanta egentligen?? Den som kommer med en bra idé får sista kakan på bordet”.

Läs mer: Copyswede fortsätter kräva privatkopieringsavgifter — konsumenterna straffas kollektivt

Om Copyswede faktiskt har mage nog att försöka påföra straffavgiften på smartklockor och aktivitetsarmband så vill vi gärna se bevis på utbredd privatkopiering till dessa enheter. Och då menar vi faktiska, oberoende bevis som tydligt visar att straffavgiften behövs.

Notera att Sweclockers uppgifter i skrivande stund är obekräftade av Copyswede. Det återstår att se om de faktiskt planerar de nya avgifterna eller inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.