Uppgift: Apple utvecklar skärm med inbyggd eGPU

Snabbare upp AI och tunga beräkningar

Apple Pro Display XDR
Apple Pro Display XDR

Apple arbetar på en ny, extern skärm med inbyggd A13-processor och stöd för Neural Engine. Nya modellen kan vara den officiella efterföljaren till Pro Display XDR.

  • Kan användas som eGPU till en ansluten Mac-dator
  • Oklart hur mycket skärmen kommer att kosta
  • Avlastar datorn vid tunga beräkningar

Läs mer: Lenovo ThinkVision T34w-20: 34-tums kurvad bildskärm för professionellt bruk

Kan vara efterföljaren till Pro Display XDR

Den nya skärmen ska enligt uppgift ha det interna kodnamnet J327 och ha en inbyggd A13 Bionic-krets.

Syftet med A13 Bionic-kretsen är inte fastställd, men sannolikt ska den användas som en eGPU för anslutna Mac-datorer och hjälpa till med maskininlärning.

Vad vi känner till kan kretsen även användas för HDR-bearbetning för att ge en bättre upplevelse med material som stöder HDR-tekniken.


Det är oklart om det handlar om en efterföljare till Pro Display XDR som släpptes 2019. Klart är dock att det här kan bli en rejält kostsam skärm om den överhuvudtaget släpps.

Läs mer: Logitech 4K Pro Magnetic Webcam – webbkamera till Apple Pro Display XDR

Första ryktena om en skärm med eGPU kom 2016

Redan 2016 kom de första ryktena att Apple utvecklade en extern skärm med inbyggd eGPU-lösning.

Skärmen är fortfarande under utveckling, så det är inte säkert att det faktiskt sitter en A13 Bionic under huven på skärmen. Det kan potentiellt användas en ny krets som A14 Bionic från iPhone 12-serien.

Det är också oklart när skärmen kan släppas, om den faktiskt når ut på marknaden.

Vi tycker inte det är ologiskt med en skärm som har inbyggd eGPU. Faktum är att det är väldigt logiskt med tanke på hur användbart det kan vara för många – inte minst med den uppsnabbade maskininlärningen.

Vad tycker du?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.