Unchecky – varnar och stoppar oönskade val vid installationer

Unchecky
Unchecky varnar för Utorrent

Det blir allt vanligare att installationsprogram försöker smyga igenom filer som man inte hade tänkt installera från första början. Ofta handlar det om reklam eller annat otyg som utvecklaren av programmet man faktiskt vill ha får betalt att skicka med i installationsprogrammet.


Utorrent är ett utmärkt exempel på detta då installationen av den kända torrentklienten försöker få användaren att installera BitTorrent Bundle och sätta standardsökmotorn till Yahoo. Med Unchecky igång får man direkt en varning när valet för BitTorrent Bundle dyker upp vilket minimerar risken för att man råkar installera detta av misstag.

De allra flera program som installeras försöker inte installera annat än precis det som behövs och förhoppningsvis är man så uppmärksam att reklamprogram och liknande uppmärksammas innan man klickar på knappen ”Installera”. Tyvärr är det inte alltid man har ögonen med sig och försöker man bara snabbt klicka sig förbi alla dialogrutor så sitter man snart med mer än man önskade sig.

Ställer inga krav

Unchecky är mycket enkel att använda och ställer inga krav på användaren. Installera och se hur programmet ligger helt tyst i bakgrunden tills ett installationsprogram körs. Då vaknar Unchecky till liv men säger inget förrän en dialogruta med val dyker upp.

Om Unchecky identifierar ett val där reklam eller liknande riskerar att hamna på datorn så avbockas alla valrutor automatiskt och ett meddelande likt på bilden ovan visas. Då finns ingen risk att man får onödiga filer bara för att man inte tänkte sig för — utan att det kostar något.


Unchecky är helt gratis, fungerar på alla moderna versioner av Windows och installeras på några sekunder. Ett perfekt program att ha i bakgrunden som komplement till antivirusprogrammet. Vi är helnöjda och ser stor nytta i dess funktionalitet. Om nu bara alla antivirusprogram vill göra samma sak så hade vi blivit riktigt glada.

Begränsningar

En begränsning som är värd att nämna är försök att installera program utan att användaren ska kryssa för ett val. Program som Utorrent använder både kryssrutor och knappar där den sistnämnda inte stöds av Unchecky. Man måste alltså fortfarande vara på sin vakt.

Uppdateringar skickas ut automatiskt som standard och varje ny version ger utökat stöd för fler program och otyg. Programmet finns med svenskt språkstöd vilket är klart positivt. För att ladda ned Unchecky går ni till den officiella webbsajten via länken.