Deluge – gratis torrentklient som konkurrerar med uTorrent

Deluge
Huvudgränssnittet för Deluge

Deluge är en utmärkt torrentklient som fungerar på såväl Windows som Mac OS X och Linux. Här finns alla funktioner man kan tänka sig för att ladda ned filer via torrentsajter med ett enkelt gränssnitt som är lätt att lära sig.


Om man tittar lite under huven på Deluge så finner man ett brett stöd för tillägg som utökar funktionerna medan inställningar som gör att man kan skruva i precis allt man kan tänka sig. För de allra flesta räcker det att installera och börja ladda ned torrents – det tar bara sekunder att komma igång och programmet är helt gratis.

De flesta lär köra torrentklienten som ett vanligt program men de som vill kan också använda Deluge som en torrentserver för åtkomst från en vanlig dator. Perfekt om man vill köra en filserver och inte ladda ner något på vanliga datorn. Andra funktioner som stöds är DHT, magnet-adresser, uPnP, RSS, bandbreddsbegränsning och peer-utbyte.

Långsam utveckling

Man skulle kunna undra varför Deluge är ett bättre alternativ än världens mest använda torrentklient uTorrent. Svaret är mycket enkelt – Deluge är, precis som uTorrent, helt gratis men saknar all reklam som tynger ner konkurrenten. Deluge kan sägas vara uTorrent innan utvecklarna bestämde sig för att monitärisera på sin klient.

Om vi ska peka på något som man bör vara uppmärksam på så är det underhållet av programmet. I skrivande stund släpptes den senaste uppdateringen i september 2015. Vi provade Deluge på en dator med Windows 10 där alla de senaste uppdateringarna fanns installerade. Allt flöt på utan problem och det lär inte vara något konstigt för dig heller.


Senaste versionen i skrivande stund är 1.3.12 men utvecklarna har en plan för uppdateringar fram till version 3.0. Tyvärr finns ingen tidsram att förhålla sig till så räkna inte med några större uppdateringar inom det närmaste. Ska man tro den officiella webbsajtens buggsida är det bara tre mindre buggar kvar att fixa innan version 1.3.13 kan släppas, men när kommer den?