Ubuntu 18.04 LTS får uppdateringar i 10 år – Canonical bekräftar

ubuntu logo

Ubuntu 18.04 LTE kommer att få uppdateringar och ha stöd hos Canonical i tio år. Det är dubbelt så långt som normalt, vilket får oss att undra varför. Läs vidare så får du svaret.

Vanligtvis lanserar Canonical en ny, stor version av Ubuntu var sjätte månad. De flesta av dessa har bara officiellt stöd med uppdateringar i nio månader. Helt okej för vanlig kontorsanvändning, men inte för servrar.

Vill du använda Ubuntu på exempelvis din webbserver så ska du använda LTS-versionerna. De får uppdateringar mycket längre vilket betyder att du inte behöver byta version lika ofta. Hela fem år kan det gå mellan versionerna innan du måste uppgradera dig.

I’m delighted to announce that Ubuntu 18.04 will be supported for a full 10 years

Mark Shuttleworth

Med Ubuntu 18.04 LTE ökar den tiden till tio år. En tidsram som bekräftas av Canonicals huvudman och grundare Mark Shuttleworth själv.

Ubuntu ska bli mer intressant för Internet of Things

Anledningen är att Canonical vill göra Ubuntu mer intressant för hårdvarutillverkare och utvecklare som arbetar med Internet of Things.

Dessutom ska Ubuntu bli ett intressantare val för specifika marknadsområden inom den finansiella sektorn och telekommunikation. Stabilitet framför nya funktioner är det som gäller för de tänkta områdena.

Och det gäller även för många normalanvändare som hellre ser att de får en stabil, praktisk miljö att arbeta med – snarare än den där nya, funktionen som alla pratar om.

I skrivande stund är det oklart om kommande LTS-versioner också får stöd i tio år. Nästa LTS-version är Ubuntu 20.04 som släpps i april 2020 enligt rådande tidsplan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.