Ubuntu 14.04 LTS – nu med stöd för högupplösta skärmar

ubuntu-logo

Ubuntu 14.04 LTS finns nu tillgänglig för nedladdning och det är många förbättringar som erbjuds med den senaste versionen.

Bland de kanske mest nämnvärda finns stöd för högupplösta skärmar med hög DPI (Dots Per Inch), förhandsversion av Unity 8 och flera gränssnittsförbättringar.

Nämnvärt om LTS, eller Long Time Support som förkortningen betyder, är att man här främst fokuserar på förbättringar av befintliga funktioner snarare tillförande av nya.

Istället är det Ubuntu 14.10 som släpps i oktober där nya funktioner är att vänta – och räkna med att de blir många. LTE-versionerna kommer med två års mellanrum medan de tätare lanseringarna är med 6-18 månader mellan.

Vidare kan nämnas att den mobila delen av operativsystemet, Ubuntu Touch, också uppdateras med version 14.04. Här finns vi stöd för Nexux 4, Nexus 10 och Nexus 7 (2013) medan det officiella stödet för Galaxy Nexus och Nexus 7 (2012) har släppts helt av utvecklarna – beklagligt nog får sägas.

Vad är det då som är nytt i nya Ubuntu Touch? Jo, bland annat så erbjuds nu stöd för högupplösta skärmar och flera SIM-kort i samma enhet, geolokalisering, synkronisering av kontakter och kalenderar och mycket mer.

Enligt NetMarketShare har Linux en försvinnande liten marknadsandel idag – bara 1.49 procent. Det kan jämföras med Mac OS X som har 7.75 procent av marknaden och Windows som ståtar med otroliga 90 procent.

Ladda ned Ubuntu 14.04 LTS här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.