Samsung Gear Fit – kan användas med fler Android-telefoner

samsung-gear-fit

Gear Fit fungerar med andra än bara Samsungs telefoner – men man får klara sig utan vissa funktioner.

Samsung har fått stor uppmärksamhet för sina smarta armbandsur och fortsätter den heta trenden med att lansera Gear Fit. Det är ett så kallat smartband med färre funktioner än armbandsuren i samma serie, men har ändå tillräckligt med tekniska möjligheter för att vara riktigt intressant på marknaden.

Bland de många inbyggda funktionerna finner vi sådant som mottagning av notifieringar (sms, e-post, samtal), olika teman för färgskärmen, visning av mötesanteckningar, fitnesshanterare med direktkoppling till Samsung-appar och mer.

Det som drar ner Gear Fit rejält på betygsskalan är det faktum att Samsung önskar begränsa användandet till sina egna telefoner, något som Galaxy Gear fick stor kritik för. Tacksamt nog går det faktiskt att gå runt begränsningarna till viss del då Gear Fit inte använder Android som armbandsuren gör.

Istället använder Gear Fit en helt ny plattform som är speciellt skräddarsydd för den här produkten och det gör det möjligt att använda produkten med andra telefoner än Samsungs. Genom att ladda ned APK-filer för Gear Manager och Gear Fitness till en Android-telefon utan stöd så kan man ändå ansluta till Gear Fit.

Kan behöva initieras med Samsung-telefon

I skrivande stund har Nexus 5, HTC One (M8) och One (M7) bekräftats fungera till viss del med Gear Fit – notera dock att en uppdatering snabbt kan bryta detta, så spring nu inte iväg och köp en Gear Fit bara!

Vidare går det inte att få full kompabilitet, så en del funktioner kommer inte att fungera om man inte har en telefon från Samsung. Om så är fallet kanske en Pebble är att föredra, även om den har annan design och saknar färgskärm. Prisskillnaden är några hundralappar (Steel är dock dyrare) och batteritiden för Pebble klart bättre.

Slutligen bör man veta att en första uppdatering av den interna mjukvaran i Gear Fit kan behövas med hjälp av en Samsung-telefon innan den kopplas mot andra modeller som inte tillverkats av den sydkoreanska företagsjätten. Det kan alltså vara rejält omständigt att ta en Gear Fit utanför ekosystemet som Samsung byggt upp  – frågan är ju, är det värt det?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.