Twitter stänger ner sitt gratis API

Twitter Blue

Twitter verkar göra allt som står i deras makt för att jävlas med användarna och utvecklarna som byggt appar kring tjänstens så kallade API:er.

Efter att ha försenat nedstängningen av sitt kostnadsfria API så meddelar nu Twitter att utrullningen av betalningsmodellen för det nya API:et är på väg.


Kan bli skyhöga kostnader för tjänster

Det betyder rent praktiskt att alla appar och tjänster som tidigare nyttjat Twitters API utan kostnad nu måste betala för det. Och de mer populära alternativen kan potentiellt stå med enorma kostnader i framtiden.

Så pass stora att många tjänster som använder Twitter-API:et för inloggning varnar för att det kan stängas av. Draget från Elon Musk och Twitter påverkar potentiellt miljontals användare världen över.

När förändringen kring API:et är klart så kommer Twitter att ha tre olika modeller att välja på:

  • Free
  • Basic
  • Enterprise

Ja, det finns fortfarande en gratisvariant, men den ersätter INTE det tidigare kostnadsfria API:et eftersom Free-versionen är begränsad till publicering av maximalt 1 500 inlägg per månad.

Väljer man Basic istället så är kostnaden 100 USD per månad, eller cirka 1 045 kronor exklusive moms. Då går det att publicera 3 000 tweets per månad och användare, eller 50 000 tweets per app. Det går även att läsa 10 000 tweets per månad.

Och så har vi der dyraste alternativet kallat Enterprise. Här är det lite vagt vad man får och vad det kostar, men det ryktas om priser som börjar runt 42 000 dollar, eller nära 440 000 kronor per månad.

Därför slutar Twitter med kostnadsfritt API

Det är knappast någon högoddsare att Twitter stoppar det kostnadsfria API:et i ett försök att tjäna mer pengar till företaget.

Elon Musik skriver på Twitter att det är mer än så. Enligt honom missbrukas gratis-API:et av illvilliga aktörer som sprider dåligt innehåll via botar.

Han menar också att det nya API:et kommer att rensa upp i problematiken då en kostnad i kombination med ID-verifiering minskar risken för missbruk.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.