Två stora uppdateringar till Android i Galaxy S20-serien

Samsung Galaxy S20

Om du köper en Galaxy S20-telefon kan du bara räkna med två stora uppdateringar till Android – trots att du kanske betalt upp till nära 20 000 kronor för din mobiltelefon.


Om du köper en Galaxy S20 så kostar den från cirka 10 000 kronor och sträcker sig hela vägen till runt 19 500 kronor för en toppspeccad Galaxy S20 Ultra. Det är väldigt mycket pengar för mobiltelefoner som har en knapp livslängd på två år.

Givetvis kommer mobiltelefonerna att fungera om två år, men det är så länge Samsung kommer att uppdatera dem med nya, stora Android-versioner. Vilket betyder att de är utdaterade och får ett lågt andrahandsvärde mycket snabbare än motsvarande telefoner från Apple.

Om du köper en helt ny mobiltelefon från Apple (senaste modellen alltså) kan du räkna med fem år med uppdateringar till iOS. Jämfört med Android som i de flesta fallen med dyrare modeller får två eller kanske tre år, men i många fall bara en (om någon).

Apple har extrem vinstmarginal – Samsung betydligt lägre

Här bör sägas att Apple har en extrem marginal på sina mobiltelefoner och drar inte stora vinster på varje såld telefon. Jämfört med Samsung vars marginaler är omärkbara i jämförelse; något som gör att Samsung måste sälja fler telefoner för att dra in sina vinster.


Kravet på fler sålda telefoner gör att Samsung i princip måste ha kunder som köper nya modeller varje eller vartannat år – och ett incitament till det är att inte uppdatera Android lika länge som Apple uppdaterar iOS.

Idag vet vi att Samsung öppet sagt att Galaxy S20-serien får uppdateringar i två år.

Det gör att vi får svårt att rekommendera deras telefoner framför iPhone-serien till de som inte vill uppgradera sig till skyhöga kostnader varannat år eller tidigare.

Galaxy S20-serien har fått sin första firmware-uppdatering

Samsung har – redan innan mobiltelefonerna nått handeln – färdigställt den första uppdateringen till Android.

Det är en mindre uppdatering som främst inriktas på Galaxy S20 Ultra med flera buggfixar för telefonens kamera.

Uppdateringen har även mars månads säkerhetsfixar till Android från Google. Det är generella fixar som alla andra mobiltillverkare också har tillgång till och inte bara Samsung och Google.

Den nya mjukvaran installeras OTA vilket betyder att den laddas ner via anslutet WiFi-nätverk. Storleken är cirka 418 MB.