Samsung Galaxy S20 har sämst 5G-stöd av alla modeller i serien – här förklarar vi varför

Samsung Galaxy S20

Funderar du på att köpa en Galaxy S20, S20 Plus eller S20 Ultra för att de har 5G-stöd? Då bör du hålla koll på vad de faktiskt klarar, för 5G-stödet är inte likvärdigt.

Samsung Galaxy S20-serien är den första stora serien med mobiltelefoner som ska ge 5G-stöd åt den bredare massan.

Alla tre modellerna – Galaxy S20, Galaxy S20 Plus och Galaxy S20 Ultra – har 5G-stöd, även om den förstnämnda modellen även finns i en variant med bara 4G/LTE.

Och här skulle man kunna tänka sig att 5G-stödet ser identiskt ut mellan de tre modellerna, men den som hoppas på det blir snuvligt bredragen.

Samsung Galaxy S20 saknar stöd för mmWave

Man pratar huvudsakligen om två tekniker när det gällre 5G – mmWave och sub-6.

För maximal hastighet och räckvidd behövs båda teknikerna i en mobiltelefon. Och Galaxy S20 Plus så väl som Galaxy S20 Ultra har just det – medan minstingen Galaxy S20 bara har den ena.

Samsung Galaxy S20 har endast stöd för sub-6 vilket betyder att mobiltelefonen har lång räckvidd med 5G, men inte den höga hastighet som många vill ha.

Och det betyder att de med en Galaxy S20 inte kommer att fungera i 5G-nätverk som bara klarar mmWave. Till skillnad från Galaxy S20 Plus och Galaxy S20 Ultra som stöder båda.

(Givetvis kan Galaxy S20 falla tillbaka på 4G/LTE när det behövs, men det tar ju udden av det roliga med 5G-stödet).

Därför har Galaxy S20 inte fullt 5G-stöd

Anledningen till att Galaxy S20 inte har fullt 5G-stöd är enkel – det finns inte tillräckligt med plats för Samsung att lägga till de två mmWave-antenner som behövs.

De större modellerna däremot har tillräckligt med plats runt skärmen för att ha antennerna däremot.

Fördelarna med att inte ha fullt 5G-stöd

Det finns så klart några få (men välkomna) fördelar med att mmWave inte stöds.

Den första är att Galaxy S20 kan hållas mindre än sina större syskonmodeller, något som de med mindre händer säkert uppskattar.

Andra saken är att Samsung kan pressa kostnaden lite extra eftersom antennerna och allt som hör därtill inte behövs.

Samsung Galaxy S20 har sämst 5G-stöd av alla modeller i serien – här förklarar vi varförOch en liten notering är att merparten av de befintliga 5G-näten idag bara stöder sub-6 ändå, så mmWave är mer en framtidssak som kanske ändå inte behövs de kommande två åren – lagom till att många byter sina telefoner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.