TV4 slutar med sportsändningar

Sport
Foto: Rick Barrett, Unsplash

TV4 slutar med ordinarie sportsändningar efter årsskiftet 2022/2023. Istället kommer höjdpunkterna att visas under de vanliga nyhetssändningarna. Det meddelar TV4 Sporten på Twitter i veckans ”Kanon och Kalkon”.

TV4:s sportchef Erik Westberg bekräftar i ett uttalande att ”Sportsändningarna kvällstid kommer inte fortsätta vara ett eget program”. Något som Aftonbladet är först att rapportera.

Nyheten betyder att en epok går i graven då Sverigest största tv-kanal inte längre har en egen nyhetssändning för sport.

TV4 började med sina dagliga sportsändningar den 5 september 1994. Redan två år tidigare hade de första sportrelaterade nyheterna börjat visas och 1998 sände TV4 för första gången ett stort sportarrangemang, nämligen fotbolls-VM, då i samarbete med SVT.

Och 2008 lyckades TV4 knipa den exklusiva rätten att visa fotbolls-EM, vilket gjorde att kanalen för första gången gick om SVT i antal tittare.

Så visas sporten på TV4

Eftersom renodlade sportsändningar inte kommer att visas så finns andra sätt att ta del av alla de stora höjdpunkterna från sportvärlden. Bland annat kommer sportnyheterna att visas som en del av följande sändningar:

  • TV4-nyheterna
  • Efter fem
  • Nyhetsmorgon
  • Evenemangssändningar
  • Digitalt via internet

Därför läggs sportsändningarna ner

TV4 har i skrivande stund inte gått ut med en officiell förklaring till varför de renodlade sportsändningarna läggs ner.

TV4-medarbetaren Max Grinndal säger dock i ett uttalande till Expressen att det kan handla om pengar. I en intervju med tidningen säger Grinndal följande:

 Det har i alla fall pratats om att billboardsen, den delen när vi berättar ”programmet presenteras av…”, som vi vanligtvis har varit inbäddade i, de får vi längre inte använda. Då torskar vi pengar på det så klart. Och då blir lösningen att vi i stället integreras i nyheterna.

Max Grnndal i Expressen

Och det är egentligen inte speciellt orimligt. Om intäkterna minskar till orimliga nivåer så måste något hända, och det kan som i det här fallet innebär att något stort förminskas något och bäddas in med annat för att åtminstone delvis kunna hållas vid liv.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.