TP-Link lanserar routrar för WiFi 7 (2022/2023)

TP-Link Deco BE95

TP-Link har lanserat tre nya routrar med stöd för WiFi 7. Det är riktigt dyra modeller som kostar åtskilliga tusenlappar – och då har WiFi 7-standarden inte släppts i sin färdiga version. Det är alltså något av konceptprodukter som når ut på marknaden inom kort.

Fördelen med de tre nya modellerna är att vi får en riktigt tydlig bild av vad WiFi 7 är kapabel till redan i början på startsträckan. Nackdelen? Priserna. Ny teknik är ruskigt dyr och här kan vi inte annat än häpna över vad routrarna kostar.

Här är en video för hela presentationen av de tre routrarna. Vilken är din favorit?

TP-Link BE900
TP-Link Archer BE900. Foto: TP-Link

TP-Link Archer BE900

Den första modellen är Archer BE900 som har ett riktpris på 700 USD, eller cirka 9 200 kronor inklusive moms.

TP-Link Archer BE900 använder sig av tre radioband över 24 strömmar som tillsammans ger en skyhög hastighet på maximalt 24 Gbps. Men räkna inte med att du faktiskt når upp till den bandbredden; det är den ackumulerade, teoretiska maxhastigheten som de anger och inget annat.

Du får 12 interna antenner och på framsidan sitter en diod-baserad skärm som visar olika indikatorer beroende på vad som händer i nätverket.

Designen är minst sagt futuristisk i sin utformning och påminner något om logotypen för Spindelmannen med sina uppåt- och nedåtpekande ben (eller är det bara vi som ser den liknelsen?).

Läs mer om Archer BE900 här.

TP-Link GE800
TP-Link Archer GE800. Foto: TP-Link

TP-Link Archer GE800

Den andra modellen är TP-Link Archer GE800 som är en mer gaminginriktad router för dig som vill ha lägsta möjliga latens när du spelar onlinespel.

TP-Link Archer GE800 klarar hastigheter upp till 19 Gbps och har dubbla 10 Gbps-portar för supersnabb ethernetanslutning.

Modellen fullkomligt skriker gaming med mängder av spelrelaterade funktioner. Bland annat en accelerationsfunktion som ”boost your game streams to ensure your gaming stays immersive”. Lite oklart vad det betyder rent praktiskt. För oss låter det som säljsnack och inte något du faktiskt behöver.

TP-Link Archer GE800 har även funktioner som ska minska väntetiden i lobbyn till onlinespel (åter igen, oklart hur det fungerar), det finns en statistikpanel som visar viktig information om internetanslutningen och du har två USB-portar för extra tillbehör.

Läs mer om Archer GE800 här.

TP-Link Deco BE95

TP-Link Deco BE95

Slutligen har vi TP-Link Deco BE95 som är en mesh-orienterad lösning med den saftiga prislappen 1 200 USD, eller runt 15 700 kronor inklusive moms.

TP-Link Deco BE95 finns att köpa med upp till 3-pack för maximal täckning på upp till 840 kvadratmeter. Bandbredden är brutal med sina 33 Gbps (!) fördelat över de 16 strömmarna och fyra radiobanden (6 GHz + 6 GHz + 5 GHz + 2.4 GHz).

Du får fyra nätverksportar där två är kombinerad WAN/LAN på 10 Gbps och två är renodlade LAN-portar på 2.5 Gbps. Inget snack om gigabithastighet alltså – härlig utveckling TP-Link! Fortsätt så!

Det här är det dyra toppalternativet för dig som vill ha det snabbaste och kraftfullaste som TP-Link har att erbjuda med lång räckvidd. Men, om du vill ha det bästa så får du snällt gräva djupt i plånboken. Kanske är det bäst att vänta in en ny, billigare modeller när WiFi 7-standarden faktiskt är här.

Läs mer om Deco BE95 här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.