Toshiba Encore – långsam men prisvärd Windows-platta

toshiba encore

Jag har länge funderat på att skaffa en tablet med Windows då mitt vardagliga arbete nu kräver mer och mer användning av Microsofts tjänster. Exempelvis så har jag i det närmaste lämnat Evernote helt för OneNote, min e-post går nu till Outlook istället för Gmail och såväl Word som Excel har jag använt så länge jag kan minnas.

Eftersom jag är mycket förtjust i min billiga Nexus 7 så är det tablets i samma storlek som gäller, men de är få till antalet och Toshiba Encore är en sällsynt produkt med sitt låga pris. Bara Acer Iconia W3-810 är billigare om man kollar Prisjakt idag.

Sagt och gjort så tog jag chansen att testa Toshiba Encore när tillfälle gavs. Om man ska summera denna skapelse i en kort mening så kan sägas att den är långsam men prisvärd. Hårdvaran är begränsad (vilket är väntat med tanke på prislappen) men tillräckligt kapabel för att sköta kontorsuppgifter med bravur.

Här är lite mer ingående tankar kring Toshiba Encore och dess komponenter.

Skärmen och storleken

Toshiba Encore har en 8-tumsskärm med upplösningen 1 280 x 800 pixlar. Jag fann att upplösningen, skärpan, färgerna och betraktningsvinklarna var goda nog för mitt bruk, men det uppstår en hel del reflektioner i själva skärmen som kan störa.

Att arbeta med en pekskärm när operativsystemets gränsnitt är så litet kan bli problematiskt och jag kan kort notera att en styluspenna är att föredra. Den som vill kan dock förstora delar av skärmen på ett snabbt sätt och kringgå problemet med extra kalibrering av fingerprecisionen mot skärmen.

Storleksmässigt är Encore något större än min Nexus 7 och även tyngre. Att hålla den i luften med en hand för att läsa var inte lämpligt, men med nättare stöd är den bekväm att hålla och inte speciellt tung i väskan heller.

Prestandan

Under den blanka skärmen sitter en Intel Atom 3740 som klockar in på 1.33 GHz. Denna ackompanjeras av 2 GB internminne och ett lagringsutrymme som är på 32 GB eller 64 GB beroende på variant. Det är inte den sämsta processorn på marknaden, men trots sin fyrkärniga design så räcker varken den eller minnesmängden till för mer än enklare bruk.

Som skribent har jag åtminstone tjugotalet med tabbar uppe i webbläsaren och här märks snabbt att Toshiba Encore inte hänger med. Det blir otroligt tröttsamt att arbeta med många tabbar samtidigt som Office-paketet och eventuellt bildprogram ska köras. Dock är den inte heller designad för detta så ha med i beräkningarna att 2 500 kronor inte ger toppbetyg på prestandafronten.

Batteri

Det är sällan jag behöver en surfplatta när jag är utanför kontoret, men när det väl behövs så gäller det att ha fullt batteri och gärna en laddare i bakfickan. Toshiba Encore klarar dagstestet med bravur då jag enkelt kunde arbeta en dag på den och ändå ha nog med kraft för kvällen. Det är ingen tungviktare på något sätt, men här klarar sig Encore hyggligt bra.

På den officiella produktsidan skriver Toshiba att batteriet ska hålla i upp till 14 timmar, men det är en drömsiffra som inte reflekterar sanningen.

Anslutningar

Jag är inte mycket för att ansluta tillbehör och annat till mina surfplattor utan sträcker mig gärna till skal med tillhörande tangentbord (Bluetooth). Den som vill kan dock ta del av såväl microUSB som microHDMI, microSD och ljudutgång. Ett extra minnekort är att rekommendera då Windows tar upp en hel del plats, speciellt på den mindre modellen med bara 32 GB utrymme.

Det trevliga här är att man kan ansluta sina tablet till en större skärm via microHDMI om så önskas och använda den som en liten dator. Tyvärr är den på tok för långsam för något tyngre i arbetsväg, men vill man visa bilder eller annat trevlig på exempelvis en tv så fungerar det perfekt.

Ljud & kamera

Jag är absolut ingen ljudmänniska och kan inte på rak arm säga om den här produkten ger något bättre eller sämre ljud. Högtalarna ger en hygglig ljudbild men för ett bättre resultat skulle jag rekommendera en miniförstärkare och ett par hörlurar. Åtminstone hörlurar då dessa växlade upp kvalitén en hel del.

Kamerorna är på 8 megapixel och 2 megapixel för baksida respektive framsida. De är inte på något sätt utmärkande utan är i det stora hela för videochatt och liknande. Har du en modernare smartphone kommer den med stor sannolikhet att ge bättre resultat när du fotograferar. Dock är de inte urusla, bara på den nedre skalan av kvalitetsmärkningen.

Slutsats

Toshiba Encore är på flera sätt en trevlig Windows-platta med goda egenskaper för sitt minst sagt låga pris. Tyvärr håller den inte för vad jag ska använda den till, men den som har lättare krav för vanligt hemmabruk kommer garanterat att uppskatta Encore. Tänk bara på att skaffa minneskort, skal och penna för en trevligare upplevelse.

Läs mer om Toshiba Encore på den officiella produktsidan – eller kolla vem som har lägst pris på Prisjakt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.