Snapdragon 805 – snart i en butik nära dig!

qualcomm-snapdragon-logo2


De första mobiltelefonerna med nya Snapdragon 805 kan släppas redan i maj. Om man ska tro nya rapporter från Japan så kan Qualcomms nya superprocessor vara närmare än man först trodde – och det pratas om att såväl Samsung Galaxy S5 som HTC One+kan använda processorn.

Personligen skulle jag gissa att Exynos 6 är ett troligare val för Samsung, men Snapdragon 805 är en formidabel krets och en tung konkurrent. Vilken telefon eller surfplatta som helst får rejält med prestanda med Qualcomms nya krets under skalet och marknaden för flaggskepp blir ännu tuffare än tidigare.

Snapdragon 805 baseras på fyra processorkärnor av senaste variant – Krait 450. Dessa ackompanjeras av grafikkretsen Adreno 420 och tillsammans ska de bland annat kunna hantera videoströmmar med upplösningar på 2 160p. Snabbare minneshantering och ökade 4G/LTE-hastigheter till 300 Mbps är också nyheter tillsammans med ett antal utökade kamerafunktioner.

Jag ser fram emot såväl Exynos 6 som Snapdragon 805 då de båda kretsarna kommer att slå ruskigt tungt på marknaden. Prestandan kommer att ligga i topp och vi börjar närma oss hastigheter som gör de enklare kontorsdatorerna överflödiga – om bara tillverkarna vill göra det möjligt att ansluta skärm, tangentbord och mus på ett smidigt sätt. Givetvis med ett operativsystem som fungerar bra som kontorsmiljö.