Tor Browser 8.0 – surfa säkrare med nya webbläsaren

tor-browser-8

Surfa säkrare med Tor Browser 8.0. Den nya webbläsaren gör det enklare att vara anonym på internet, och det med Firefox 60 som ny motor under huven.


Tor Browser använder hundratals servrar världen över som krypterar din trafik mot internet. Det gör att ingen kan se vad du gör, förutsatt att du inte loggar in på en webbsajt så klart.

Webbläsaren har aldrig varit speciellt snabb eller effektiv, men med Firefox 60 ESR under huven – vilket betyder att den använder Firefox Quantum – är den rejält mycket snabbare.

Installationsprocessen har förenklats med Tor Browser 8.0, vilket betyder att du kommer igång snabbare och enklare med Tor-anslutningen. Dessutom, befinner du dig i ett land som blockerar Tor är det nu smidigare att använda en proxy.

Nya versionen har även en inbyggd guide som förklarar hur anslutningen till Tor-nätverket går till och vad Tor faktiskt är för något.


tor-browser-8-connectionTor Browser finns för din säkerhet

Andra nyheter i Tor Browser 8.0 är är utökat språkstöd, underliggande optimeringar för både Tor-anslutningen och OpenSSL. Även NoScript och HTTPS Everywhere som är förinstallerade tillägg har uppdaterats.

Lästips: Så här väljer du rätt VPN för säkrare surf

Tor Browser är effektiv om du vill vara mer anonym på internet, men tänk på att du aldrig kan surfa helt utan att lämna spår. Din IP-adress till hemmet kanske inte syns, men är du inte försiktig går det att spåra din identitet på annat vis.

En annan detalj som du måste känna till är att Tor Browser är nämnvärt långsam att använda. Inte själva webbläsaren, utan surfhastigheten eftersom du hoppar via flera andra servrar – ofta i andra länder – som begränsar hastigheten. Räkna med några megabit per sekund som bäst ibland.

En sak som webbläsaren Tor och dess bakomliggande nätverk är känd för är det så kallade Dark Web. Anonyma webbsidor som skyddas bakom Onion-adresser och som används till allt från försäljning av falska id-handlingar till knark och prostitution.

Läs mer om nya Tor Browser 8.0 på den officiella bloggen här.