Spiontjänsten Mspy läckte data om barn

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Spiontjänsten Mspy läckte information – mängder av personlig data om både vuxna och barn fanns åtkomlig via internet.


Mspy är en spiontjänst för föräldrar som vill hålla koll på vad barnen gör med sina mobiltelefoner. Via en app i telefonen kan föräldrarna se i princip allt som händer och vad barnen gör.

Tråkigt nog visade det sig att företaget inte bara gör att man kan spionera på barnen. Enligt säkerhetsforskaren Brian Krebs på Krebs on Security fanns en öppen databas mot internet som gjorde att vem som helst kunde spionera på, ja alla kunder egentligen.

Känsliga uppgifter om barn kunde ses via internet

Bland annat lagrades lösenord, krypteringsnycklar, kontakter, textmeddelanden, samtalshistorik och platsuppgifter i databasen.

Dessutom fanns privata nycklar till både WhatsApp och Facebook Messenger. Därmed kunde vem som helst få tillgång till barns privata meddelanden. Väldigt oroväckande och en tydlig känga till de som förespråkar den här typen av spioneri.


Tacksamt nog – tycker vi på Tekniksmart – så är det olagligt att spionera på andra med spionprogram. I en dom från Högsta domstolen under 2017 fastställdes detta när en pappa dömdes till böter för att ha installerat en Myspy-liknande app på sin sons mobiltelefon.

Vad du däremot får göra är att spela in samtal som du själv är delaktig i, utan att berätta för den andre. Här kan du läsa mer om vilken app som är den bästa för samtalsinspelning på Android.