TicWatch Pro 3 Ultra – recension och våra tankar (2022)

ticwatch pro 3 ultra gps 2022 1

Med TicWatch Pro 3 Ultra så har Mobvoi satt en helt ny standard för konkurrenterna att följa. Det här är en gedigen och välbyggd sportklocka som känns lika rejäl på handleden som med den utmärkta mjukvaran.

Vi har fått chansen att prova TicWatch Pro 3 Ultra för att recensera den med hjälp av Digital PR ApS. Allt som står här under är våra egna tankar och ord, både positivt och negativt.

Lästips: TicWatch Pro 3 Ultra GPS – 10 saker du måste veta om träningsklockan

ticwatch pro 3 ultra gps 2022 3
Ett avtagbart skärmskydd är förmonterat. Notera det starka fästet för armbandet – det är i vår mening mycket välgjort och tåligt.

Fem minuter med TicWatch Pro 3 Ultra

Det första vi tänkte när lådan packades upp är ”Herre jösses vilken stor klocka”. Det här är en massiv pjäs som är betydligt maffigare än exempelvis Apple Watch 40mm som vi är mer vana vid på handleden.

Samtidigt är modellen märkbart välbyggd och när sportklockan väl sitter på handleden så är den som gjuten, utan tillstymmelse till att röra sig det minsta. Undertecknad föredrar de lättare kardborrebanden som är lite tunnare i sin utformning, men silikonarmbandet fungerar helt okej också.

På höger sida sitter två knappar som har en roterbar krona. De kräver en hel del kraft för att tryckas in, vilket är positivt eftersom du inte råkar göra det av misstag. Den roterande ringen är dämpad och har inga klick när du roterar på den.

Installationen av smartklockan var helt smärtfri. Det tog knappa minuten att ladda ner appen, på börja konfigurationen och ställa in allt. Vi skojar inte, knappa minuten (vi räknar inte väntetiden medan uppdateringarna för Wear OS installerades och den sista konfigurationen som är automatisk).

Hela processen var mycket smidig och praktisk. Någon manual behövdes inte, allt som behövdes fanns på skärmen att läsa; antingen på mobiltelefonen eller sportklockan. Ladda ner appen, logga in på Google-kontot och ge appen rätt behörigheter – och sen var allt färdigt. Så här långt, inga problem.

Se pris och tillgänglighet hos svenska återförsäljare hos Prisjakt här.

Våra tankar efter längre användning

ticwatch pro 3 ultra gps 2022 4
Skärmen är stor, ljusstark och visar skarp text. Föredömligt bra, även om den runda designen kapar lite av visningen på sidorna.

Skärmen

Skärmen är en riktig godbit måste vi säga. Den är stor och ljusstark, har skarp text och reagerar snabbt på beröring. Den är rund vilket initialt känns lite konstigt efter att ha använt Apple Watch i många år, men det går snabbt att vänja om sig.

Svep uppåt och nedåt för att skrolla uppåt och nedåt. Svep åt sidorna för att…skrolla åt sidorna. Ni förstår. Här hade vi gärna sett att kronan på sidoknapparna hade fungerat för skrollen också, men det är knappast en dealbreaker.

Valet av dubbelskärm är riktigt spännande. Här får du inte bara en ljusstark AMOLED-skärm, utan även en energisnål LCD-skärm som gör att batteriet håller mycket, mycket längre (med avkall på alla roliga funktioner så klart). LCD-skärmen visar bara det mest kritiska du kan tänka dig, som stegräknade, puls, tid och datum.

Även om skärmen känns rejäl och tålig med det inbyggda Gorilla Glass-skyddet så är vi försiktiga användare. I samma sekund som det finns tredjeparts säkerhetsglas så är det något som åker på. Vi skojar inte, repor på glas är de värsta vi vet!

Efter att ha kladdat rejält med fingrarna på glaset så undersöktes det efter fingaravtryck. Och visst går de att se, men det är så minimalt att de knappt är märkbara. Bra där.

Storlek och material

Okej, vi har redan sagt det en gång tidigare ovan, men det här är en stor sportklocka. Undertecknad har tunna handleder som gör att kanterna vid armbandet faktiskt sticker ut så pass at det både känns och ser lite obekvämt ut.

Om du har normalstora handleder så lär det inte vara några problem. Men ett tips är att prova sportklockan i butik om du kan eller säkerställt åtminstone att du har ångerrätten på din sida utifall att TicWatch Pro 3 Ultra upplevs som för stor.

Armbandet är bekvämt runt handleden och sitter perfekt utan att sticka ut på något vis. Riktigt bra tycker vi då många armband tenderar att sticka ut vid bandets slut så att det fastnar i tröjor och skjortor.

Boetten känns ganska plastig, men det gör inget. Vi upplever hela designen som tålig och det är vad som räknas i vår bok. Vill du ha en mer stilig och fancy sportklocka så finns andra (och dyrare) alternativ att välja på.

ticwatch pro 3 ultra gps 2022 5
De inbyggda apparna är lättanvända och praktiska, exempelvis väderappen på bilden här.

Mjukvaran

Säg vad man vill om Wear OS, men den här sportklockan är blixtrande snabb. Responsen i skärmen är utmärkt när man skrollar uppåt och nedåt, appar startar utan problem och det hela känns åtminstone hyggligt intuitivt.

Tills man startar om sportklockan vill säga. Själva omstarten gick sekundsnabbt, men trots att hemskärmen visas så reagerade inte skärmen på beröring och knapparna ville inte fungera huvudtaget. Skärmen blinkar till lite då och då, sen händer inget på några sekunder och vips så är allt som normalt. Knepigt.

En annan sak vi reagerade på var alla notiser och varningar. En notis skriker om att klockan måste uppdateras, en annan om att vi måste logga in på ett Mobvoi-konto, en tredje notis klagar på att hårdvaran inte har rätt behörigheter.

Några suckar senare och en stunds väntan så var behörigheterna fixade, ett Mobvoi-konto fixat (det finns ett ”do not remind”-alternativ om du absolut inte vill ha ett konto) och WearOS uppdaterat. Inte speciellt praktiskt tycker vi, men det behöver ju bara göras en enda gång. Det blir ett litet minuspoäng då vi inte upplevt samma klagan i de många andra smart- och sportklockor vi provat.

I övrigt kändes allt stabilt. Väderappen är helt förträfflig, de många träningsapparna är enkla och stabila medan kalenderappen kan upplevas som något knepig på den runda skärmen.

Lästips: TicWatch Pro 3 Ultra GPS – så bra är sportklockan (tester)

ticwatch pro 3 ultra gps 2022 6
Pulsmätaren är utmärkt och märks inte alls på handleden. Notera även snabbfästen i armbandet och den vattentäta laddningsporten.

GPS:en

Eftersom vi inte är superaktiva träningsmänniskor här på Tekniksmart så har vi inte heller testat hur precis GPS:en och pulsmätaren är vid tyngre träningspass. Däremot har vi tillgång till hund och tog flera långa promenader med varierande tidsintervall, längd och rutt.

Den samlade bedömningen är att TicWatch Pro 3 Ultra inte har några som helst problem att följa våra promenader med den inbyggda GPS:en. Våra tester visar att den i princip alltid ligger nära spik på vår promenadrutt, undantagsvis för några få misstag som vi gärna förlåter. Faktum är att GPS:en gör ett bättre jobb än vår Apple Watch Series 5 vilket får sägas vara fördömligt bra.

Där TicWatch Pro 3 Ultra mer precist räknade rätt på hur långt vi promenerat så tenderade vår Apple Watch istället att kapa sanningen med några hundra meter här och där.

Är det här den mest exakta sportklockan i fråga om positionering och mätningar? Sannolikt inte. Kommer det att påverka din träning? Mer än sannolikt inte. Om du har väldigt specifika krav och behov så vet du redan exakt vad du behöver och till vilken nytta, och då vet du om TicWatch Pro 3 Ultra är bra för dig.

Om du däremot är en normalanvändare som vill mäta dina aktiva dagar och promenader så är det här en nära garanterat bra sportklocka som löser uppgiften till ett schysst pris. Ja, det finns mer exakta GPS:er där ute, och nej, du behöver sannolikt inte mer än vad TicWatch Pro 3 Ultra erbjuder på den punkten.

ticwatch pro 3 ultra gps 2022 7
Det är en väldesignad låda som sportklockan kommer i och tillbehören är precis vad du behöver. Nämligen en laddningssladd.

Det här ingår i lådan

TicWatch Pro 3 Ultra kommer i en välbyggd och tålig låda där själva sportklockan sitter ordentligt fastmonterad för att inte åka runt vid transport.

Det enda som faktiskt ingår utöver sportklockan är en laddningskabel, lite information och en snabbguide.

Viktigt att veta är att det INTE ingår en strömadapter. Du har garanterat en sådan hemma redan, men du bör känna till att det inte ingår en sådan i förpackningen. Behöver du en strömadapter till klockan så måste du köpa det själv. Bra miljöval eller snålt av Mobvoi? Det avgör du själv.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.