The Last of Us Part 1 på PC – två första prestandafixarna är här

The Last of Us

PC-lanseringen av “The Last of Us Part 1” har haft en minst sagt problematisk tid direkt efter släppet. Så pass illa faktiskt att det är fler negativa än positiva betyg på Steam.

Problematiken ligger i den urusla prestanda som drabbat många spelare. Spelet kraschar, har inget flyt och laddar långsamt. Shaders tar lång tid att kompileras och kritiken är massiv.

Spelstudion Naughty Dog har addresserat den ilska som läggs ut på officiella forum, Reddit och andra sajter. De säger att teamet förstår frustrationen och att lösningar är under utveckling.

Lästips: Systemkraven för The Last of Us Part 1

Första uppdateringen: Generella fixar och utökad diagnostik

Den första, lilla uppdateringen med v1.0.1.5 släpptes till ”The Last of Us Part 1” på Steam och Epic Games Store.

Och vi vill betona att det är en liten uppdatering, för storleken är bara 36 MB.

Det är inte fastställt vad uppdateringen gör rent praktiskt för att förbättra prestandan. Det är faktiskt inte säkert att den gör något överhuvudtaget. Vad vi däremot vet är att Naughty Dog har aktiverat utökad diagnostik för att kunna identifiera varför shaders-kompileringen kraschar för en del.

I övrigt nöjer sig spelstudion med att säga att uppdateringen innehåller fixar för “several performance & hitch related issues impacting some users”.

Lästips: Streama The Last of Us – allt om serien på HBO Max

Andra uppdateringen: Optimeringar och prestandafixar

Version v1.0.1.6 följde bara dagen efter den första uppdateringen.

Även den här versionen bjuder på prestandafixar med bland annat minskad minnesanvändning vilket ska minska antalet krascher relaterade till minneskrascher när utrymmet tar slut.

Naughty Dog säger även att uppdateringen fixar en krasch som uppstår vid uppstarten, animationer har ökad streaming-minne och ytterligare diagnostik i spelet har aktiverats.

Naughty Dog fixar problemen – men skadan är skedd

Det går inte att förneka att ”The Last of Us Part 1” är ett av de absolut bästa spelen du kan köpa till Playstation. Oavsett om du kör någon av originalversionerna eller den dyrare remake-versionen så får du fantastisk grafik, en underbar berättelse och mycket känsla.

Intresset för spelet har dessutom ökat rejält med filmatiseringen som landade på HBO Max tidigare under 2023. Något som spelets lansering på PC haft draghjälp av.

Men det är blir allt mer uppenbart att Naughty Dog inte var färdiga med spelet när det släpptes. Krascherna avslöser varandra, användarna är starkt kritiska och spelstudion måste gå in i försvarsläge med löften om snabba lösningar.

Frågan är om inte Naughty Dog redan har tappat bollen. De lever på sitt anseende från tidigare lanseringar och att snubbla på lanseringen i en tid när utgivarna är hårt kritiserade för att släppa spel innan de är faktiskt är klara är ruskigt dumt.

Vi vet att ”The Last of Us Part 1” kommer att fixas med tiden. Det är uppenbart. Men om du står i valet att köpa nu eller vänta så bör du tveklöst vänta in några uppdateringar. Då får du både ett lägre pris och bättre flyt överlag. Du kommer att tacka dig själv sen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.