Gratis reparation av Nintendo Joy-Con som driftar

nintendo switch animal crossing joycons 2020

Nintendo meddelar att de reparerar eller ersätter handkontrollen Joy-Con när användarna upplever att den så kallat ”driftar”.

Den japanska speljätten har tidigare stämts vid flera tillfällen för just så kallade drifting och det finns mängder av rapporter om hur handkontrollen krånglar, ibland redan direkt ur lådan.

Här är allt du måste veta om gratis reparationer av handkontrollen Joy-Con.

Så säger Nintendo om reparationer av Joy-Con

Om du har handkontrollen Joy-Con och upplever att den så kallat driftar, dvs att det rör sig på skärmen även om du släppt spakarna helt, så kommer Nintendo att laga eller ersätta den kostnadsfritt.

Tillsvidare kommer Nintendo inte att kräva betalt inom EEA, UK och Schweiz för reparationer av ”responssyndromet” oavsett om det är en defekt eller uppstått på grund av slitage.

Nintendo

Innan du kontaktar Nintendo med en reparationsförfrågan så ska du testa några av de tips som företaget nämns på sina supportsidor. De kan i bästa fall lösa problemet helt så att du slipper skicka in handkontrollen.

Om de däremot inte hjälper så kontaktar du Nintendo via den officiella supportsidan här.

Läs hela supportmeddelandet här.

Då reparerar Nintendo INTE din Joy-Con

Viktigt att tänka på är att Nintendo förbehåller sig rätten att inte reparera dina handkontroller om driften uppstått på grund av användning av tillbehör från en tredjepart, alltså inte Nintendo.

Nintendo säger också att handkontrollerna inte repareras om de används i kommersiellt syfte eller hyrts ut till en annan part.

Har du skadat handkontrollen, även om det var oavsiktligt, så kan Nintendo neka en reparation och det gäller även om du på något vis har öppnat eller modifierat din Joy-Con.

Tänk även på att serienumret måste vara synligt. Är det på något vis förstört eller inte går att tyda så blir det tvärstopp av den anledningen med.

3 problem som drabbat Joy-Con

  1. Driftproblem: Vissa användare har rapporterat att Joy-Con-kontroller har en tendens att driva iväg utan att spelaren rör joystickarna. Detta kan leda till oönskad rörelse i spel och kan orsaka svårigheter att spela.
  2. Synkroniseringsproblem: Vissa användare har haft svårigheter att synkronisera Joy-Con-kontroller med Nintendo Switch-konsolen. Detta kan orsaka problem med att kontrollera spel eller att kontrollerna inte fungerar överhuvudtaget.
  3. Anslutningsproblem: Vissa användare har haft problem med att Joy-Con-kontroller tappar anslutningen till Nintendo Switch-konsolen. Detta kan orsaka avbrott i spelet eller att kontrollerna helt enkelt slutar fungera.

Så många är drabbade och anledningen

Det är rejält många som är drabbade av drifting-problemet. En britisk konsumentorganisation har undersökt problematiken och säger att två av fem handkontroller från Nintendo uppvisar drifting-beteendet.

Anledningen till att drifting uppstår har med kontrollens kretskort att göra. Ett mekaniskt fel i konstruktionen gör att kretskortet av plats slits onormalt snabbt. I kombination med smuts och damm så uppstår drifting.

Läs mer hos Eurogamer här.

Vad är en Joy-Con?

En Nintendo Joy-Con är en avtagbar spelkontroll som används för Nintendo Switch-spelsystemet.

Varje Joy-Con består av två delar: en vänster och en högerkontroll som kan användas som en enhet tillsammans eller separeras och användas som två separata kontroller för flerspelarspel.

Joy-Con-kontrollerna har rörelsekontroller, en inbyggd IR-kamera och en NFC-läsare för att interagera med olika spel och tillbehör.

De kan också anslutas till en Joy-Con-grepp för att ge en mer traditionell spelkontrollupplevelse eller användas i en Joy-Con-laddningsficka för att ladda dem samtidigt.

Frågor och svar

Är det gratis att reparera min Joy-Con hos Nintendo?

Om handkontrollen är drabbad av så kallad drifting så kan du lämna in den hos Nintendo för en kostnadsfri reparation. Läs mer om reparationen och boka tid här.

Varför driftar Nintendo Joy-Con?

Ett mekaniskt fel i handkontrollen gör att kretskortet av plast slits onormalt snabbt. Detta i kombination med smuts och damm som letar sig in gör att handkontrollens styrspakar börjar drifta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.