Telia erbjuder billigt mesh-nätverk för fiberanslutna

Telia Smart Wifi Plus
Telia Smart Wifi Plus

Telia erbjuder nu prenumeration på WiFi-router och WiFi-extenders som garanterar täckning i alla hemmets rum. Priset är 89 kronor per månad och du styr alla inställningar med en app i mobilen.

Smart Wifi Plus kan användas av dig som är bredbandskund hos Telia.

Det är en produkt och prenumeration som inkluderar en WiFi-router med tillhörande WiFi-extenders, samt använder både AI och mesh-teknik för optimal täckning.

Efter som prenumererar på hårdvaran får du de TSsenaste modellerna när Telia släpper uppgraderade varianter i sitt sortiment.

För att komma igång kan du beställa Smart Wifi Plus via Telias webbsajt.

När du hämtat prylarna installerar du Telia Wifi-appen för Android (Google Play Store) eller iOS (Apple App Store). Följ instruktionerna på skärmen när du öppnat appen.

Telia pratar gärna om enkelhet – men inte vad du faktiskt får

Telia är duktiga på att berätta hur enkelt och praktiskt det är med Smart Wifi Plus.

Men mycket sämre på att nämna de faktiskt specifikationerna för både router och extenders. Faktum är att det inte finns några tekniska detaljer överhuvudtaget, inte ens modellnamn på enheterna.

I en intervju med webbsajten PC för Alla bekräftar Vahdat Zehtab, konsumentchef på Telia, att företaget satsar stort på enkelhet. Till sajten säger Vahdat att de heller trycker på vikten av enkelhet än tekniska specifikationer.

Och det kanske fungerar för många. Men det vore trevligt att få en mer detaljerad bild av vad man faktiskt betalar för redan på Telias webbsajt.

Telia har täckningsgaranti

telia smart wifi plus sellpoints
Bildkälla: Skärmdump från Telia.se

En enkelhet som Telia gärna lyfter fram är att prenumeranterna får en täckningsgaranti med Smart Wifi Plus.

Får du inte full täckning och är nöjd så kan du returnera sakerna på fläcken. Alternativt köpa till extra WiFi-extenders för ytterligare 29 kronor per extender och månad.

Dessutom finns ingen bindningstid. Och är du inte nöjd efter en månad får du pengarna tillbaka från Telia.

Enda kravet från Telia för att skaffa Smart Wifi Plus är att du har en fiberanslutning med abonnemang hos Telia. Får du bredband via telejacket är det en annan WiFi-lösning som gäller. Ingen mesh, ingen AI.

Vad är fördelen med Smart Wifi Plus?

Den stora fördelen är inte enkelheten eller den påstått utmärkta täckningen. Det är ingen skillnad mot vad andra tillverkare erbjuder.

Fördelen är att du för en hyggligt låg månadskostnad kan du prova om mesh-tekniken är något för dig.

Dessutom riskfritt eftersom du alltid kan begära pengarna tillbaka. En månad är lång tid för att känna av läget om mesh är rätt, eller om du vill ha en traditionell router och kabeldragning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.