Swedbank: Förnya mobilt bank-id med ansiktsigenkänning

mobilt bank id
Foto: Finansiell id-teknik, pressbild

Swedbank har lanserat en ny metod för att förnya ditt mobila bank-id. Du skannar ditt nationella id-kort eller pass, och matchar bilden med ditt ansikte via ansiktsigenkänning.

Den nya metoden gör det enklare att förnya ditt mobila bank-id om inga andra lösningar är tillgängliga. Exempelvis om bankdosan har slutat att fungera eller dina säkerhetskoder inte är tillgängliga.

För att använda den nya metoden så krävs att du möter kraven. Bland annat måste du ha en mobiltelefon med nfc-läsare samt en inbyggd kamera. Inga konstigheter alltså. Du måste även ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort.

Med digital ID-kontroll kan du utföra vissa bankärenden digitalt, utan att behöva besöka ett bankkontor. Du kan använda det för att identifiera dig, skaffa Mobilt BankID eller aktivera utökad användning som att lägga till betalningsmottagare eller öka Swish-gränsen. 

Swedbank

Lotta Lovén är CIO på Swedbank och hon säger att banken använder sig av kretsen som sitter i passet eller id-kortet för att verifiera att det är giltligt (via nfc-läsaren i mobiltelefonen). Sen används kameran för att matcha ansiktet på passet / id-kortet med användaren via ansiktsigenkänningsteknik.

Ett av målen för den nya metoden är att minska antalet besök på de lokala kontoren. De vill helt enkelt göra det enklare och mer tillgängligt för sina kunder när de vill använda tjänsten. Och det hela görs möjligt i ett samarbete mellan Swedbank och Finansiell id-teknik.

Finansiell id-teknik är bolaget som står bakom och driver Bank-id. De gör det på uppdrag av elva banker och tack vare samarbetet där så finns den nya metoden tillgänglig för dem alla. Det är dock bara Swedbank som valt att implementera metoden just nu.

Att använda ansiktsigenkänning för att skaffa mobilt bank-id är bara ett första steg för tekniken menar Lotta Lovén i ett uttalande. Målet är att se bortom vad man kan göra idag och använda bank-id med ansiktsigenkänning vid stora transaktioner i framtiden. Tanken är att kunna bredda tekniken inom de digtala miljöerna som Swedbank huserar.

Via Swedbank

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.